2018. április 29. – A nap, amikor a Google bevezette az automatikus hirdetésjavaslatokat

Aki foglalkozik online marketingel, azon belül is a Google AdWords rendszerrel, az már megszokhatta, hogy a Google időről időre előrukkol valami újdonsággal, amivel fejleszteni/jobbá tenni/segíteni (megfelelő rész aláhúzandó) szeretné a hirdetőit, hogy elősegítse a felhasználó sikereit, még inkább elkötelezze saját irányába, és persze hogy motiválja arra, hogy érdemesebb többet költenie (elvégre mindenki pénzből él 🙂 ) bővítse kampányait .

hangosbemondó tölcsér "hirdetés" felirattal

Ezzel nincs is semmi baj, hiszen ezek az újítások valóban szoktak segíteni, ha valaki jól használja őket. Április 29-én kerül bevezetésre a legújabb feature, az...

Automatikus hirdetésjavaslatok

Ez nem más, minthogy a Google automatikusan fog létrehozni hirdetéseket a fiókunkban, értesít minket róla, majd eldönthetjük, hogy használni kívánjuk-e őket vagy sem. Ám ne szaladjunk ennyire előre. Vegyük sorba, hogy:

 • jelenleg hol tartunk
 • mi fog ettől változni
 • milyen feltételei vannak
 • milyen gyakran és mennyi hirdetést hoz létre a rendszer
 • ki lehet-e kapcsolni
 • mennyire lesz személyre szabott?

Még kismillió kérdés fel lehetne tenni ezzel kapcsolatban, ám amíg nem fut élesben a rendszer, addig a legtöbb felmerülő kérdés megválaszolatlan marad.

Jelenleg hol tartunk? Avagy A/B tesztelés!

Jelenleg mindenki magának készíti a hirdetést, hiszen ez is a PPC Managerek munkájának a része. Folyamatosak a hirdetések A/B tesztelései is (jó esetben), ám már egy ideje itt is problémákba ütközik az ember. Ugyanis mi kell ahhoz, hogy A/B teszteld a hirdetéseidet? Csupán két dolog.

 • ​Legalább két hirdetés egy hirdetéscsoporton belül
 • Hirdetésoptimalizáció kikapcsolása
Ab teszteléshez kép

Az elsővel nincs gond, hiszen mindenki magának készíti a hirdetéseket, amennyit kedve van. A második rész viszont már jó ideje probléma. Van ugyan lehetőség a hirdetésoptimalizáció beállításaira, ahol ki is lehet választani azt, hogy a hirdetéseket egyenletesen jelenítse meg mindenféle optimalizáció nélkül, ám ez mégsem működik, amire maga a Google Support sem tud sosem pontos választ adni, hogy hogyan lehetne megoldani.

Ugyanis a beírt keresési kifejezés alapján mindenképp optimalizál a rendszer, és előnyben részesíti egyik vagy másik hirdetést. Így sajnos pontos képet sosem fogunk kapni arról, hogy melyik hirdetésünk ér el jobb eredményt, hiszen nem ritka, hogy optimalizáció nélkül is 70-30%-ban jeleníti meg a két hirdetést.

Hogy ez fog-e változni azáltal, hogy a Google már saját maga is létrehoz hirdetést a fiókunkban, nem tudni, mint ahogyan azt sem, hogy előnyben fogja-e részesíteni a saját hirdetéseit a manager által írtakkal szemben.

Az automata hirdetésjavaslatok feltételei

Na persze nem úgy lesz ez, hogy akkor mindenki fiókját több száz hirdetéssel hirtelen szét-spameli a rendszer. A Google ígérete szerint ugyanis hetente fognak jönni ezek a javaslatok, és fiókonként maximum 50 hirdetést fog létrehozni/hét. Ám csak azokban a hirdetéscsoportokban, ahol szerinte ez javítani tudna a teljesítményen.

online marketing

Nem is lesz elérhető minden fiókban, ugyanis egyelőre nem sok nyelvet támogat az újítás. csak azokban a fiókokban fog megjelenni ahol a meglévő hirdetések az alábbi nyelvek valamelyikén futnak:

 • angol

 • spanyol

 • portugál

 • német

 • francia

 • olasz

Tehát a magyar nyelvű fiókokban még kimarad ez (hacsak nem adott nyelvű oldalak adott nyelvű hirdetései futnak).

Egyéb feltétele is van annak, hogy ezek létre jöjjenek, mégpedig, hogy legyen beállítva hirdetésoptimalizáció (ágyő A/B teszt), valamint, hogy ne szerepeljen a hirdetéscsoportban korlátozott jóváhagyás alá eső, vagy elutasított hirdetés.

Bele tudok nyúlni?

Amint elkészül a rendszer a hirdetésekkel, emailben értesít minket arról, hogy “Hahó, gyere és csekkolj le mindent, különben ha nem teszed, 14 nap múlva automatikusan elindulnak”. Ezen felül, ha belépünk a fiókba, a szokásos értesítési felületen szerepelni fog, hogy vannak átnézésre váró hirdetésjavaslatok.

jó és rossz közötti választás

Természetesen lehetőségünk van dönteni ezeknek a sorsáról. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor - mint már említettem - 14 nappal később automatikusan elindulnak, és felcímkézi őket a rendszer az “Automatikusan alkalmazott hirdetésjavaslatok” címkével. Amennyiben módosítunk bármely részén, már saját kreatívunként fogja kezelni az AdWords, és a címke is lekerül róla.

Természetesen bármikor szerkeszthetjük, szünetelthetjük vagy törölhetjük őket.

Hol találom meg őket?

Meglepő módon a hirdetésjavaslatokat a Javaslatok menüpont alatt lehet majd megtalálni, de ha tippelnem kell, akkor belépéskor a feldobott értesítések között is kattintható hivatkozásként fog szerepelni, akár a többi, Google által javasolt teljesítményfokozó (nem a kis kék bogyó) javítás. Mivel emailben is értesülünk róla, elképzelhető, hogy onnan is közvetlenül el lehet érni, de ez rögtön kiderül, amint élesben fut a rendszer.

Na de mi alapján ír szöveget?

A hirdetések a már meglévő hirdetések címsorai, leíró részei, hirdetésbővítményei, valamint a landing oldalon található tartalom alapján készíti el a rendszer, amely nem lesz teljesen gépi, ugyanis az emberi felülvizsgálat és a gépi tanulás kombója fogja létrehozni a végleges szövegeket.

mágnessel bevonzani az embereket online marketingben

A cél az lenne ezzel, hogy a hirdetések még relevánsabbak legyenek, javuljon a CTR, és ezáltal a konverziós ráta is.

Ha nincs rá szükséged, kapcsold ki!

Egyszerűen kikapcsolhatod a fiókodban, de akár az egész kezelői fiókban is. Előbbinél a Fiókbeállítások között kell majd keresni, MCC esetében pedig a Fiókok / Kezelés résznél kell kijelölni minden olyan fiókot, ahol ki szeretnéd kapcsolni. Ezt követően katt a Szerkesztés legördülő menüre, és ott válaszd a Hirdetésjavaslatok beállításának módosítása lehetőséget.

Hogy mennyire fog bevállni, mennyire lesznek relevánsak és helyesen fogalmazottak a hirdetések, hamarosan kiderül. Mindenesetre mindenki figyelje a fiókját április 29. után, nehogy meglepetés érje majd.

Szeretnéd megkapni a cikket PDF-ben ingyen? Iratkozz fel, mi pedig már küldjük is a cikket!

  Soma Koburger