A mogyorókrém téged tesz boldoggá: az STR rutin pedig a fiókodat

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pocket
Megosztás itt: email

MÁRMINT ADWORDSBEN.

Search Term riportnak, vagy keresési kifejezéseknek hívjuk azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket a felhasználó beír a Google keresőjébe, majd arra megjelenik a hirdetésünk. Ezek között sok olyan szerepel, amelyeket mi korábban megadtunk kulcsszóként a kampányainkban, ám sokkal több olyan lesz, amelyek eddig nem szerepeltek, csak a különböző kulcsszóbeállítások miatt jelent meg rá a hirdetésünk.

(Nincs meg, mi ez? Ejnye. Pedig már beszéltünk róla a kulcsszókutatásos cikkben. Katt ide és nézd meg!)

Most pedig lássuk, miért fontos az STR rutin!

keresési kifejezések
ELLENŐRIZZ!

A lista rendszeres ellenőrzése (főleg egy új kampány esetében), olyannyira fontos részét képezi az optimalizációs folyamatoknak, hogy nyugodtan tekinthetjük kötelező rutinnak. A miértje egyszerű. Itt tudjuk követni, hogy mikre jelentek meg a hirdetéseink. Bőven meríthetünk belőle új kampányötleteket, de ami még fontosabb, hogy a negatív kulcsszólistánkat is tudjuk belőle bővíteni.

MENETE

Megnyitjuk az AdWords-fiókot, majd kiválasztunk egy kampányt. Itt átkattintunk a Kulcsszavak menüre, majd azon belül a Keresési kifejezések fülre.

hirdetéscsoportok

Ekkor betölti számunkra azt a listát, amiből kiderül, melyik kifejezés szerepel már a megadott kulcsszólistában, és mik azok, amik csak az egyezési típusok alapján (ugye-ugye, még mindig a kulcsszókutatásos cikk hiánya. Ejnye. Klikk!) kerültek bele. Fontos, hogy beállítsuk azt az időintervallumot, amit át szeretnénk nézni. Ezt már csak azért is tegyük meg, mert ha később újra elvégezzük az STR rutint, ne listázza ki megint ugyan azokat a szavakat, amiket már átnéztünk, hiszen jó eséllyel már vagy hozzáadtuk a kampányainkhoz, vagy kizártuk őket. Mindenképpen az utolsó elvégzett STR művelet utáni naptól induljon a dátum.

DE VISSZATÉRVE A LISTÁHOZ…

Ki van választva a kampány (vagy akár a hirdetéscsoport is), be van állítva a kívánt időintervallum, minden frankó, jöhetnek a szavak. Megkapjuk azokat a felhasználók által beírt kifejezéskupacokat (ha létezik ilyen szó), amelyekre megjelentek a hirdetéseink. Látni fogjuk azokat a kifejezéseket, amiket korábban kizártunk vagy hozzáadtunk, és azokat is, amikkel még nem csináltunk semmit. Nézzük meg hozzá a mérőszámokat (hányszor jelent meg rá a hirdetésünk, hányszor kattintottak belőle, az mennyibe került satöbbi), majd ezek alapján nézzük meg, mennyire releváns az a hirdetni kívánt termékhez.

INNEN A DOLOG EGYSZERŰ

Válasszuk először ki azokat a kifejezéseket, amiket szeretnénk hozzáadni a kampányunkhoz. Ehhez csak klikkeljünk a kifejezések előtti jelölőnégyzetbe. Ha ez megvan, menjünk a lista tetején lévő Hozzáadás kulcsszóként gombhoz és klikkeljünk rá.

4

Ekkor szépen bemásolja a szavainkat egy listába broad (általános egyezés) beállítással. Ha akarjuk, itt módosíthatjuk a kívánt jelekkel -ugye-ugye, megint azok a fránya kulcsszóegyezési típusok (plusz jelecske, idézőjel vagy kapcsos zárójel), majd csak simán ráklikkelünk a Mentés gombra. És kész: már be is került a kulcsszólistába.

5

A képen az alapállapot látható. Itt még át kell állítani a kulcsszóegyezési típust.

 

KIZÁRÁSOK

Nem sokkal bonyolultabb ezeket a szavakat kizáró kulcsszóként hozzáadni. A menete gyakorlatilag ugyanaz, csak itt a Hozzáadás kizáró kulcszóként gombra kattintunk. A megnyíló szürke részben már több dologra is figyelnünk kell. Először is válasszuk ki, hogy milyen szinten szeretnénk a kifejezéseket kizárni (fiók, kampány vagy hirdetéscsoport). Ha még nincsenek fiókszinten kizárt kulcsszólistáink, akkor azt először a Shared libary-ben létre kell hozni (Hoppá, új téma. Nyugi, jön erről is nemsokára cikk).

HA KIVÁLASZTOTTUK A MEGFELELŐ SZINTET, AZ MÁR FÉLSIKER!

De még ne nyomjunk a Mentés gombra. A kifejezések ugyanis ekkor még kompletten, pontos egyezéssel vannak beillesztve a listába. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy csak azokat zárjuk ki, amiket pontosan így írnak be. Egy fura példával élve, ha csak Levente névre akarok hirdetni, de mindenféle Gáborra is megjelennek a hirdetéseim, akkor nem kell egyesével az összes (Szabó, Tóth, Kis, Nagy…) Gábort kizárnom. Elég, ha kifejezés-egyezéssel (tehát macskaköröm között a szó) kizárom a ”Gábor” szót. Ekkor egyetlen egy olyan kifejezésre sem fog a későbbiekben megjelenni a hirdetésem, amiben szerepel a Gábor szó.

6
MILYEN GYAKRAN?

Hangzik el a kérdés minden párkapcsolati tanácsadáson. A válasz ott nem tudom, mi, de nálunk a minél gyakrabban (mármint az STR rutint tekintve, nem a hálószoba titkainkat). Egy új fiók vagy kampány esetében ennek 2-3 naponta meg kell történnie. Ahogy idősödik a fiók/kampány, úgy egyre kevesebb irreleváns kifejezés kerül be az STR listába, így egyre ritkábban kell elvégezni ezt a folyamatot. Ám ha már úgy érezzük, mindent kizártunk és hozzáadtunk, 2-3 hetente akkor is érdemes ránézni. Hátha találunk valami kincset, amire építhetünk újabb kampányt, hogy aztán leporoljuk az STR rutint, és ismét 2-3 naponta gyakoroljuk.

Tartalom
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Iroda

  Örs vezér tér 11
  BUDAPEST
  1148.

  KAPCSOLAT

  © Copyright 2020 Marketing Astro. Minden jog fenntartva.