Bitcoinnal fizettél már marketingért? Az adózás tiszta neked? – Teljes útmutató

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ebből a cikkből megtudod: Mi az a bitcoin, ethereum és a kriptopénz? Hogyan lehet venni őket és hogyan tudod visszacserélni forintra? Hogyan tárold és adózz a kriptopénzeken szerzett nyereséged után?

A Bitcoin összértéke tavaly decemberben elérte a 327 milliárd dollárt. A teljes kripto piac értéke egy hónapra rá döntött rekordot, 818 milliárd dolláron. Ez meghaladja a Google vagy az Apple összértékét. Ezek olyan számok, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni!  

Persze, tudom, egy átlagos munkanapon 5,1 ezer milliárd dollárnyi pénz fordul meg a pénzpiacon (angol hivatkozás). Ehhez képes a teljes kripto piac gyerekcipőben jár. Csalások, lopások, bűntények, fegyver-, szexkereskedelem és a dark net egyet jelent a kriptopénzek világával (lopások: osztrák – $116 milliójapán – $500 millió, vagy a régi Mt. Gox – $9300 millió).

Mégis azt gondolom, hogy a jövő a kriptopénzeké. Einstein azt mondta: „nem tudom, mivel fogják a harmadik világháborút vívni, de a negyediket kövekkel és botokkal.” Hasonló érzésem van a kriptopénzekkel is. Nem tudom, Bitcoin, Ethereum vagy Ripple lesz-e a jövőben. Azt tudom, hogy a kriptopénzek újraírják, amit ma gondolunk a pénzről.

MI AKTÍVAN A RÉSZESEI LESZÜNK.

A Marketing Astro március 1-től hivatalosan is elfogadja a Bitcoint és az Ethert. 

Fizethetsz a kampánymenedzsmentjeidért, a tartalomkutatásért vagy akár a közösségi oldalad menedzsmentjéért. De hogy teheted ezt meg?

001. - bitcoin eso

Jelenleg nincs hiteles forrás a kriptopénzek adózása kapcsán, pedig ez elengedhetetlen, ahhoz, hogy elterjedhessen.

EGÉSZEN MOSTANÁIG!

2010 óta foglalkozom kriptopénzekkel. 2017-től aktívan bányászom és egészséges portfóliót ápolok. Igen, marketinges vagyok, de cégvezető is. Adózási ismeretek nélkül nem kerek a CEO-élet. Persze, nem vagyok még mestere az efféle adónak, de szerencsére van segítségem.

Egyik régi barátomat hívtam segítségül, hogy pótolja ki a tudásomat. A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságon dolgozik jogászként. Nem is találhattam volna nála jobbat.

A teljesség érdekében megkerestem a Billingo.hu tulajdonosait, Sárospataki Albertet és Happ Olivért, hogy segítsenek eligazodni a szoftveres lehetőségek között.  

1. BITCOIN, ETHEREUM ÉS A KRIPTOPÉNZEK?

A Bitcoint 2009-ben Satoshi Nakamoto hozta létre, akinek a kilétét homály fedi. A név jelentése, felemelkedik a főnix a középpontból. Vagyis vége a központosított hatalomnak. Ennyit a legendáról.

A kriptopénzekkel a gyakorlati cél egy új pénz létrehozása, amit nem irányít senki. Az államok felelnek a saját országuk pénzéért. Cserébe szabadon gyárthatnak, amennyit akarnak, hogy fedezzék a kiadásaikat. Gyakorlatilag ez az infláció alapja. A Bitcoinnál nincs ilyen.

A Bitcoinból maximum 21 millió lehet. Az igazi titok az, hogy korlátlanul osztható. Jelenleg 1db Bitcoint 10.000 és 20.000 közötti dollárét kaphatsz meg. Abból már egész sok marketingtevékenységre futja. Mivel a valóságban a Bitcoin csak egy számsor, bármennyire oszthatod. Nem olyan, mint a papír pénz, amit a közértben válthatsz fel, ahol néha nem is adnak vissza. 

002. - bitcoin osztható

A fenti ábra egy saját tranzakcióm volt. 0.007238 Bitcoint utaltam a gépemen lévő pénztárcámba. Ma ugyanez az összeg 0.001034 Bitcoinnal lenne egyenértékű. Amikor majd a Bitcoin százszor vagy ezerszer annyit fog érni mint ma, akkor csak egy még kisebb szám lesz, amit elutalunk. Ilyen egyszerű. Bármeddig osztható.

A BITCOIN ALAPJA A BLOCKCHAIN TECHNLOLÓGIA.

A Blockchain egy főkönyv, egy nyilvános tranzakciólánc. Úgy képzeld el, mintha egy óriási cég – például az Apple – minden pénzügyi tranzakcióját nyilvánosságra hozná, amit valaha tett. Egyetlen hatalmas file, amiben az első tranzakciótól kezdve az összes pénzmozgás fel van írva.

A Blockchain többek között azért törhetetlen, mert a genezisblokk (az első tranzakció) óta minden pénzmozgás nyilvánosan rögzítve van. Ezt a hatalmas főkönyvet nevezik Blockchainnek. A bányászok feladata pedig az, hogy tényleg megtörténjenek a tranzakciók. A bányászokról később még részletesen olvashatsz a cikkben.

EGY TRANZAKCIÓ, VAGYIS BITCOIN-MOZGÁS A KÖVETKEZŐ ELEMEKBŐL ÁLL:
 • Pénztárca száma, amiből utalok
 • Pénztárca száma, ahova szeretnék utalni
 • Az elutalt összeg
 • Az utalás költsége

A valóságban ez sokkal bonyolultabb, de a lényeg ez. Elég ennyit ismerni a használathoz. Ha szeretnéd jobban megérteni a tranzakciókat, akkor a Bitcoin Wikiben itt találod a tranzakciók leírását.

A Bitcoin gyakorlatilag egy virtuális pénztárcában tárolt számsor. Az értékét pedig az adja, hogy az emberek hisznek benne.

1.1 ETHEREUM, RIPPLE, LITECOIN, ÉS MIÉRT VAN ENNYI EZEKBŐL? MÁS NÉVEN A DAPPOK VILÁGA.

A Bitcoin volt az első kriptopénz, de a működése nagyon egyszerű az újakhoz képest. Most már harmad- és negyedik generációs kriptopénzekről is beszélhetünk: köztük a legnépszerűbb a Cardano. Minden kripto egy új problémát próbál megoldani.

A cikk írásakor közel 1200 fajta elérhető hivatalosan és még 400 ICO, ezekről bővebben később. Itt a teljes lista. A Bitcoin egyszerűen működik az újabb pénzekhez képest. Adott a Blockchain technológia és a pénztárca. A pénztárcák között utalható a Bitcoin, ami bányászattal jön létre.

A Litecoin, Dash, Monero sokáig uralta a kriptopénzek élvonalát a Bitcoin mellett. Mindegyik megpróbált egy problémát megoldani, amit a Bitcoin nem tud. Például, hogy ne csak pár százezer tranzakciót lehessen lebonyolítani egy nap. Mivel a Bitcoin lett a digitális világ dollárja, ez komoly problémává vált.  Ha próbáltatok már utalni, akkor tudjátok, hogy akár 2-4 óra is lehet egy utalás. Az Ether esetében ez pár perc.

A KIZÁRÓLAG TECHNOLÓGIAI PROBLÉMÁKON ELŐSZÖR EGY FIATAL SRÁC LÁTOTT TÚL. 

Vitalik Buterin orosz származású kanadai programozó kitalálta, hogy mi lenne, ha nem csak fizetni lehetne a kriptopénzzel. Lehetne rajta például alkalmazást is futtatni! Ezzel megszülettek a decentralizált alkalmazások, vagyis a dAppok.

Az app fogalma Steve Jobsszal és az AppStore-al jelent meg a köztudatban a 2000-es évek végén. A mobiltelefonunkra letölthető – akkor még – apró alkalmazásokról volt szó. Mára már nagyon komoly programok, játékok, orvosi és hajózási navigációs szoftverek érhetők el appként.

Matthew Panzarino írja le jól a TechCrunchon megjelent cikkében az appok életútját. Az alkalmazások evolúciója:

 1. Alkalmazott információ: az első appok csak egyetlen célt szolgáltak. Számológép volt, vagy üzenetküldő, vagy jegyzetelő app.

 2. Otthoni képernyő kora: az appok azért harcoltak, hogy innen indulj el, ha a telefonodat előveszed. Minden szolgáltatást belepasszíroztak. A szolgáltatók sokszor a honlapjuk alternatívájaként tekintettek az appokra.

 3. Rétegszolgáltatás appok kora: a legújabb alkalmazások funkcionálisak. Például a közösségi appok csak akkor jeleznek, ha a téged érdeklő dolgokról jelennek meg posztok. Nem az a cél, hogy kisajátítsák a figyelmed, hanem maximalizálják a hasznosságukat.

AZ ALKALMAZÁSOK KÖVETKEZŐ EVOLÚCIÓS FÁZISAI A DAPPOK. DE MI AZ A DAPP?
 

Teljesen decentralizált, feltörésbiztos alkalmazások. A Blockchainen futnak, ami biztosítja a tárolást, a működést és a használhatóságot. Minden másban olyanok, mint a közönséges appok a telefonodon vagy a gépeden.

003 - dapps
PÁR IZGALMAS PÉLDA A DAPPOKRA AZ ETHEREUM-HÁLÓZATRÓL:

 • EtherTweet: közösségi oldal. Teljesen lemásolja a Twitter funkcióit, de az összes hozzászólás az Ethereum Blockchainben tárolódik.

 • Etheria: ha hallottál már a Minecraftról, akkor érteni fogod, miért nagy ötlet ez az alkalmazás. Gyakorlatilag a Blockchainen valósítja meg a virtuális játékteret. Elég régóta nem fejlesztik. Gondolom, nem tett jót neki, hogy egy kis földterület 1 Éterbe kerül. Pontosabban az $1000 fölötti Éter ár már sok lehet az átlagos játékosnak.

 • Ethlance: egy szabadúszó portál. Ha valaha béreltetek már szellemi munkaerőt (grafikust, marketingest, programozót) a neten keresztül, akkor ismerős lehet. Mi az UpWorköt használjuk, de régóta figyelem ezt a netes oldalt is.

 • SwarmCity: egy csere-bere oldal. Az Uberre emlékszel? Ez az oldal ugyanezt tudja. Van egy kocsid és másokat szállítanál? Használd ezt? Asztalos vagy és másoknak dolgoznál? Itt a SwarmCity!

 • FirstBlood: ha hozzám hasonló avid gamer vagy, akkor ez tetszeni fog. Az egyre népszerűbb eSportokra épít ez az oldal. Fogadhatsz magadra, másokra, tornákon vehetsz részt és közösséget építhetsz más videójáték-rajongókkal.

 • Coakt: a kickstarter.com másolata a dApp világban. Közösségi finanszírozó oldal, hogy valóra válhasson az álomaid projektje.

 • OpenBazaar: az egyik első és mára talán legismertebb dApp az Ethereum platformon. A dAppok Ebay-e. Szabadon eladhatsz és vehetsz. Ráadásul a PayPal folytogató költségeit se kell elviselned.

A DAPPOK KAPCSÁN EGY MÁSIK FONTOS KIFEJEZÉS A SMART CONTRACT, AZAZ OKOS SZERZŐDÉS. 

Maga a Bitcoin és a teljes Blockchain technológia a smart contractokból fejlődött ki. A lényege, hogy van egy olyan programozott szerződés, aminek, ha teljesülnek a feltételei, akkor biztosan megtörténik a végeredménye is. Mit jelent ez?

Ha van egy pénztárcám, van benne pénz, megadok egy cél pénztárcát és az utalási díjakat, akkor egy szerződést írok alá. A szerződés a fenti paramétereket kéri és ha teljesült, megtörténik egy utalás. Leegyszerűsítve, ez egy smart contract.

Egy másik példában egy témakutatást szeretnék venni a kedvenc marketingesemtől. Felmegyünk az Etherlance oldalra – amit feljebb említek a listában – és szerződést kötünk. Van egy munkám, erre kiválasztom a legjobb embert. Megállapodunk 100.000 Ft díjban, határidőben és a többi részletben. Amikor elkészül a munka, teljesülnek a feltételek, a program végrehajtja a szerződés végeredményét. A marketinges megkapja a pénzét és egy értékelést a munkájáról, a megbízó a kiváló munkát.

A KRIPTOPÉNZEK NEM CSAK A PÉNZ VILÁGÁT ÍRJÁK ÚJRA. AZ APPOK, A HONLAPTÁROLÁS, A SZÁMÍTÓGÉPEK FELHASZNÁLHATÓSÁGÁT ÉS AZ INTERNETRŐL ALKOTOTT TELJES KÉPÜNKET IS. 

A dAppok és a Smart Contractok bemutatása során főleg az Ethereumról beszéltem, de pár érdekesség a 10 legnépszerűbb kriptopénzről:

BITCOIN

A kripto világ dollárja. A legfontosabb és legismertebb kriptopénz. A bányászhálózat több mint 70%-a kínai kézben van ami lassítja a nyugati elterjedését. Minden kripto tőzsdén a kereskedés alapja. A jövőben – amikor $100 milliót fog érni egy – őrületes üzlet lesz a régi winchestereken Bitcoint kutatni.

ETHEREUM

A dAppok megalkotója. A kriptopénzeket nemcsak utalásra lehet használni. Az Ethereum megoldotta, hogy bármit meg lehessen csinálni velük amit az Interneten ma használunk. Például honlapok, tárhely szolgáltatás, játékok. Az Ethereumot egy nyugati alapítvány irányítja és sokkal közelebb van a nyugati államok elfogadáshoz, mint a Bitcoin. Az Ethereum valójában a hálózat neve, a pénzé az Ether és a tokené Gas. Erről később még írok.

RIPPLE

Bankoknak és pénzintézeteknek kezdték el fejleszteni. A Ripplet a SWIFT tranzakciók kiváltására hozták létre. A SWIFT teljes monopóliumot élvez és szemtelen árréssel dolgozik. A Ripple célja, hogy beálljon az országok közötti valutaváltásra. A legtöbb kriptopénzzel ellentétben ez egy centralizált, egyetlen cég által irányított pénz.

BITCOINCASH

A 478,559. blokknál egy hard-fork következtében duplikálódott a Bitcoin-hálózat. Akinek akkor volt Bitcoinja, az az új hálózaton is megkapta ugyanazt a mennyiséget. Az ára gyorsan leesett,de mára megtalálta a helyét a piacon és más irányba indult, mint az eredeti Bitcoin.

LITECOIN

2011-ben egy Google-alkalmazott Charlie Lee hozott létre egy hard-forkot az eredeti Bitcoinról. A célja az volt, hogy megoldja a sebesség és a tranzakció szám korlátokat a hálózaton. Több fontosabb fejlesztést is itt hajtottak végre először, mielőtt az eredeti hálózaton elindították volna. Egyfajta teszt-hálózata a Bitcoinnak.

CARDANO

A személyes kedvencem. Az Ethereum társalapítója – Charles Hoskinson – fogott össze egy japán és nemzetközi tudós csoporttal, hogy létrehozzák az első mérnöki alapossággal megtervezett kriptopénzt. Cardanoról, a zseniális matematikusról nevezték el a hálózatot. Fizetőeszköze az ADA, az első programozó, aki történetesen nő volt. Számos problémát megold, amire az Ethereum nem képes.

NEO

Kiemelkedő kínai szakemberek hozták létre. Nem sokkal az Ethereum után jelent meg, második generációs kriptopénz. Ugyanarra a dApp-elvre építkezik, mint az Ethereum, de nem a nyugati, hanem az ázsiai világban terjeszkedik.

STELLAR

A Ripple hard-forkja. Egy alapítvány irányítja és a legfontosabb problémát, a centralizáltságot oldja meg. A Ripple-t azzal vádolják, hogy valójában egy lufi, mert az XRP – ami a tényleges fizetőeszköz – nem kell a Ripple-hálózat működtetéséhez. Ezt igyekszik megoldani a Stellar.

EOS

Rétegplatform, amivel online funkciókat oldhatunk meg. Authentikáció, adatbázistárolás, API (alkalmazás programozási interfész) lehetőségek elérhetőek rajta. Főleg fejlesztőknek lesz érdekes, hogy egy decentralizált megoldással váltsák ki a jelenleg használt programokat. Fontos fejlesztés a DOS támadások elleni védelem a hálózaton.

IOTA

Egy harmadik generációs kriptopénz. Az “internet of things” elterjedésével egy új megközelítést akartak létrehozni a Blockchain technológiában. Megalkották a Tangle Ledgert, aminél megszűnnek a hálózati költségek. Vagyis nem kell fizetni az egyes rendszerek használatáért (például utalási díjat).

A FENTI TÍZ KRIPTOPÉNZ CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA. AHOGY A BEKEZDÉS ELEJÉN IS ÍRTAM, TÖBB MINT 1200 KIBOCSÁJTOTT KRIPTO VAN MÁR ÉS KÖZTÜK PÁR IGEN ÉRDEKES IS MEGTALÁLHATÓ. PÉLDÁUL:

 

 • Bitshares: bankolás és kriptopénzváltó.

 • Peerplays: szerencsejáték és fogadó oldal.

 • Golem: felhő alapú szuperszámítógép. Honlaptárolástól (hosting) bérszámításig mindenre alkalmas.

 • Steemit: közösségi blogoldal.

A fentiek is mind kriptopénzek. Pontosabban decentralizált alkalmazások, amiknek a hálózata valamilyen kriptopénzre épül. Valójában honlapok. Azzal, hogy a pénz részét megvesszük, használni tudjuk az oldalt és a hálózatát. Vagy csak kereskedünk a pénzzel.

004. Bitcoin vacsora

Minden kriptopénz egy dApp. Ebben az új világban a honlapok, az alkalmazások, maga az internet működik máshogy. Nem csak egy kriptopénznek lesz hely. Ezer meg ezer lesz, amit a felhasználás mértéke határoz meg, hogy mennyi ér. Meg az emberek bizalma. De ez most is így van az országok pénzével.

Nem internet lesz, hanem kriptonet. 

Nem országok lesznek, hanem digitális tér.

1.2 DURVÁBB FOGALMAK: TOKEN, COIN, ICO, MINING ÉS A FORK.

Már az előző fejezet is bőséges, pedig az adózásról még nem is esett szó. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, mégis tisztáznunk kell néhány másik fogalmat is. Ezekre már nincs szükség ahhoz, hogy tudd, hogyan tudsz fizetni Bitcoinnal a marketingedért. Nyugodtan ugord át ezt a bekezdést, ha a gyakorlatiasabb kérdésekre vagy kíváncsi, mint a pénztárca, utalás vagy pénzkivétel.

A KRIPTOPÉNZ MAGA A COIN. ANGOLUL ÉRMÉT JELENT. ÁLTALÁBAN EZ A FIZETŐESZKÖZ, AMIT DOLLÁRRA, EURÓRA VAGY FORINTRA VÁLTUNK. A COIN VAN A PÉNZTÁRCÁNKBAN, AZT UTALJUK ÉS AZT HASZNÁLJUK A VÁSÁRLÁS SORÁN. 

A token egy belső fizetőeszköz, amit a dAppok megjelenésével hoztak létre. Például, van egy grafikus, aki szeretne egy filmet renderelni. Vagyis a nyers filmből amin dolgozott, előállítja a nézhető, végleges filmet. Ehhez egy bevett szokást alkalmaz: bérel számolási kapacitást. A Golem felhő alapú megoldása pont erre jó. Vásárol a Golem Network Token (GNT) nevű tokenből és csatlakozik a Golem-hálózathoz. Az adott forgalmi díjak alapján feltölti a forrás-fileokat és a hálózat elvégzi a generálást számára. Ebben az esetben a GNT tokennel fizetünk. 

005. token vs coin vs chain
Általában a coint tudjuk átalakítani tokenné az adott hálózaton. Ezt nem nekünk kell manuálisan elvégezni. A holnap vagy program, amit használunk, gondoskodik róla.

A fenti ábra jól bemutatja a rétegeket. A Blockchain technológiára épül a teljes kripto világ. Az egyes protokollokat ismerjük ma úgy, hogy kriptopénzek. Az elsőgenerációs kriptók, mint a Bitcoin csak coint tartalmaztak. A második generáció és a dAppok megjelenésével már a tokenek is elérhetőek.

AMIKOR EGY ÚJ COINT VAGY TOKENT, AZAZ KRIPTOPÉNZT LÉTREHOZNAK, AKKOR EGY ICO-VAL VEZETIK BE.

Ez az initial coin offering, magyarul a kezdeti pénzfelajánlás rövidítése. A folyamatot úgy képzeld el, mint amikor egy cég a tőzsdére megy. Bejelentik, bemutatják a céget, igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy sikeres lesz a folyamat. Ugyanez történik az ICO során a kripto világban is. Annyi a különbség, hogy itt nem egy céget, hanem a pénzt veszed meg, remélve, hogy többet ér majd. 

A funkcionalitásban és a problémamegoldásban kell hinned, amit a rendszer kínál. Számos érdekes ICO van, például a Rentberry, ami a lakásbérlésre megy rá, a Trippiki, ami egy utazási oldal lesz (olyan mint a Booking), az Experty egy munka közvetítő portál vagy a FansUniteami egy sportfogadási oldal lesz.

006. ICO
MÁR NEM IS TŰNIK OLYAN IJESZTŐNEK, HOGY A MARKETINGEDÉRT KRIPTOPÉNZZEL FIZESS, UGYE? 

Az utolsó fontos technikai kérdéskör, amit értened kell: a mining, vagyis a bányászat. A Blockchain önmagában csak tranzakciók végtelen sorozata. Nincs senki, aki működtesse a rendszert csak úgy. Ahogy Napóleon mondta, az embereket két dolog motiválja: a félelem és az érdek. Ez esetben az utóbbit valósította meg Satoshi a Bitcoinnál. 

A bányászok célja, hogy fenntartsák az adott kriptopénz rendszerét. A számítógépükkel vagy cél hardverrel (ASIC-kal) tudnak bányászni. Kölcsönadják a számítási kapacitást a rendszernek, és cserébe a rendszer Bitcoinnal jutalmazza a bányászt.

A bányászrendszer oldja meg a dupla-pénz problémáját. A valós pénznél ez nem áll fenn, de a digitális pénzeknél igen. Például van egy teljesen eredeti 20.000 forintom és készítek egy tökéletes másolatot róla egy géppel. Így lesz két teljesen egyforma 20.000 forintom . Ez csak úgy lehet megkülönböztetni, ha valaki megvizsgálja mindkettő sorozatszámát. Ezt csinálják a bányászok. Így nem tudom kétszer elkölteni ugyanazt a Bitcoint.

A TRANZAKCIÓK FELÜGYELETE, A RENDSZER BIZTOSÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE A BÁNYÁSZOK FELADATA.
 

Átlagos felhasználóként ennél többet nem érdemes tudni róluk. Az Ethereum-hálózaton aktívan bányászok én is. Még úgy is szenvedtem, hogy évekig programoztam, nagyon mély megértésem van a gépekről, az internetről és a digitális térről. A bányászatot nagyon nehéz elkezdeni. Két barátom segítségével több hónapig készültem rá. Csak akkor javaslom, hogy belevágj a bányászatba, ha eltökélted, hogy ez lesz, amiből élni szeretnél. 

MINDEN MÁS ESETBEN ELÉG ENNYIT TUDNOD A BÁNYÁSZATRÓL. 

Ha mégis belevágnál, itt van pár angol anyag, hogy merre indulj el:

A bányászat önmagában nem nyereséges. Az igazi profit abban rejlik, hogy az árfolyam drasztikusan megnő pár év alatt. Kibányászok egy kevés Bitcoint, tartom, és remélem, hogy eleget emelkedik, hogy megtérüljön.

A Bitcoin mellett a legtöbb kripto bányászható. Én például Ethereumot bányászok, de ennek leáldozóban van. Az Ethereum-hálózat hosszú ideje készül átállni egy új rendszerre, a PoS bányászatra.

A Bitcoin a Proof-of-Work (PoW), vagyis az elvégzett munka utáni bányászatot használja. A rendszer célja, hogy megvédje a Bitcoin-hálózatot a DOS-támadásoktól.

 A DOS-TÁMADÁS JELENTÉSE: DENIAL-OF-SERVICE VAGYIS SZOLGÁLTATÁS-TÚLTERHELÉS.
 

A támadást úgy képzeld el, mint egy pénztárost a jegyirodánál. Ha sorban jönnek az emberek, minden oké. Ha viszont hirtelen százezren szólnak a pénztároshoz, nem tudja, hogy mit csináljon. 

A PoW azt oldja meg, hogy ne lehessen lerohanni erővel a rendszert. Csak akkor írhatsz fel egy tranzakciót, akkor hitelesíthetsz bányászként bármit, ha előtte elvégzel egy feladványt. Vagyis a számítógépednek egy bonyolult feladványt kell megoldani minden valódi munkafolyamathoz.

Sokan kritizálják a Proof-of-Work rendszert. A bányászgépek mára óriási energiát emésztenek fel, teljesen fölöslegesen. A feladvány megoldása nem szükséges a tranzakciók ellenőrzéséhez. A Bitcoin hálózaton a bányászgépek már nagyon bonyolult feladványokat kell, hogy megoldjanak. Sima videokártyával már nem is lehet Bitcoint bányászni. ASIC-gépekkel lehet – azaz application-specific integrated circuit – vagyis alkalmazás specifikus gépekkel.

EZZEL SZEMBEN ÁLL A PROOF-OF-STAKE (POS), VAGYIS A LEKÖTÉS ALAPJÁN VÉGZETT BÁNYÁSZAT.

 Az Ethereum-hálózat igyekszik már évek óta átállni erre. Több kisebb kriptopénz eleve így jelenik meg. A folyamat lényege, hogy a gépednek nem egy feladványt kell megoldania – fölöslegesen. A pénztárcádból kötsz le egy meghatározott összeget és az alapján bányászhatsz. 

Ebben az esetben egy teljesen egyszerű számítógép elég a tranzakciókhoz, akár a telefonod is. Nem kell milliókat költened a bányászgépekre. Ugyan azt a pénzt lekötheted Ethereumban és már bányászhatsz is. Az igazi előny, hogy nincs elektromosáram-költség.

A PoW és PoS között számos eltérés van. A munka alapú bányászat előnye, hogy a bányászközösség által beletett áram, munkaidő, számítási kapacitás eleve ad egy értéket a kriptopénznek. Vagyis könnyebb a piacra lépni egy ilyen pénzzel, mint egy lekötés alapúval.

Egy másik fontos különbség az 51%-os támadás lehetősége. A PoW rendszer esetében az, aki irányítja a bányászgépek 51%-át, szabadon létrehozhat tranzakciókat. Vagyis, ha szavazati többséggel rendelkezik valaki, akkor azt mondhatja, hogy nem ír jóvá tranzakciókat a hálózaton. Vagy mondjuk elveszi valakinek a pénzét.

A lekötés alapú, PoS-rendszer esetében ez sokkal nehezebb. Konkrétan a kripto-érmék 51%-át kell birtokolni hozzá. Viszont itt a rendszer működése miatt nincs szükség bányász közösségekre, hogy értelmesen lehessen bányászni. Sokkal nagyobb a függetlenség.

008. pos vs pow
AZ UTOLSÓ, AMIT A BONYOLULTABB FOGALMAK KÖZÜL ÉRTENI KELL, A FORK. 

Ez egy programozási fogalom. Az angol villa szóból ered. Egy nagy programozó csapat munkája során létrehoz egy szoftvert. Miután kiadják a szoftvert, természetesen tovább fejlesztik. 

A fejlesztés során nem lehet ahhoz a programhoz hozzányúlni, amit már kiadtak. Az egyes csoportok – akik dolgoznak rajta – leágazásokat hoznak létre a programból. Ezek a forkok. Olyan fejlesztések, amik még nem élesek.

A forkot ezek után megmutatják a fejlesztés vezetőnek, vagy esetünkben a közösségnek. Ha elfogadja és beépíti a programba, akkor az az új verzió. Egy-egy fork új fejlesztési javaslat vagy módosítás a rendszer működésén.

Amikor életbe lép egy új verzió – vagyis egy fork – a bányászoknak át kell állniuk erre az új szoftverre. Ha a bányászok egy része nem hajlandó váltani az új szoftverre, akkor történik egy duplikáció. Így jött létre a Bitcoin Cash vagy a Litecoin is.

1.3 BITCOIN PÉNZTÁRCA ÉS TÁROLÁS

Jöhet az érdekes rész! Hol lesznek a Bitcoinjaim és hogyan érdemes tárolni őket?

Cégként, non-profit szervezetként és magánszemélyként is ugyanazon a formán kell tárolni a kriptopénzeket. A pénztárcád csak egy számsor. Pontosabban kettő.

MINDEN PÉNZTÁRCA KÉT ELEMBŐL ÁLL
  1. Nyilvános pénztárcaszám: a pénztárcádnak a száma. Ide kerülnek elmentésre a hozzád érkező Bitcoinok. Például ez az én egyik Bitcoin-pénztárcám szám és betűsora: 17j5j3EGzVtxFWZkgni83xE7bnC3ttFGXoÚgy képzeld el, mint egy bankszámlaszámot.

  2. Privát kulcs: hasonló karaktersorozat a titkos kulcs. Ez kell ahhoz, hogy a pénztárcádból lehessen utalni. Ezt akkor kapod meg, amikor a pénztárcát létrehozod. Nem minden esetben kell legyen ilyened, de erről később.

A PÉNZTÁRCÁKAT KÉTFÉLEKÉPPEN OSZTÁLYOZZUK. HIDEG ÉS MELEG PÉNZTÁRCÁK VANNAK. A KÜLÖNBSÉG KÖZTÜK, HOGY CSATLAKOZNAK-E AZ INTERNETHEZ VAGY SEM. A MELEG PÉNZTÁRCÁK VALAMILYEN FORMÁBAN AZ INTERNETRE CSATLAKOZNAK ÉS EMIATT KEVÉSBÉ BIZTONSÁGOSAK. BIZTONSÁGI SORRENDBEN A LEHETŐSÉGEID:
 • Webes pénztárcák: a legrosszabb formája a pénztárcáknak. Egy harmadik fél által irányított honlapon van a pénzed. A cikk elején említettem, a legnagyobb lopások ezeken az oldalakon történnek. Csak addig indokolt a használata, ameddig megszokod, hogyan működik ez a világ. Pl: coinbase.comblockchain.info

 • Mobilos pénztárca: mobilalkalmazás, ahol szinkronizálhatod a felhasználód az adott pénztárcával. Jóval biztonságosabb a webes megoldásoknál és QR-kód olvasót is biztosít. Pl: mycellum.comairbitz.co

 • Asztali pénztárca: a fentiekhez képest már jóval biztonságosabb. Mostanra már rengeteg elérhető, és nehéz közülük választani. A legfontosabb, hogy minden pénzt elérj belőle, amit szeretnél használni, és biztonságos legyen. Pl: Bitcoin CoreExodus

 • Fizikai pénztárcák: a legegyszerűbb módszer. Kinyomtatod a pénztárcád titkos kulcsát egy papírra és eldugod valahova. Vagy csak simán jegyezd meg és ne írd fel sehova. Nehézkes, ha be kell gépelni, de a legbiztonságosabb. Már ha szeretsz 30-40 karakter hosszú véletlen sorozatot megjegyezni. Pl. papír, nyomtató. 😀

 • Hardware pénztárcák: a második legbiztonságosabb módszer. Egy hardware kulcssal biztosítod a pénztárcáidat, így ameddig nálad van a kis pendrive, nem tudják ellopni a pénzed. Bár több kezdeményezés is volt, jelenleg a legjobb: Ledger Nano S.

A pénztárcák közül is több száz van és mindegyik alkalmas néhány funkcióra. Van, amit csak pénzért lehet aktiválni (Ripplex), vagy nyilt forráskód (Jaxx), vagy a Cardano saját szuper-mega-biztonságos, de másra se jó pénztárcája, az Ouroboros. Nem tudom megmondani, hogy melyik a tökéletes pénztárca, mert nem olvastam át a forráskódját az összesnek. Azt tudom megmutatni, hogy melyiket használom én.

Arra mindenképpen szeretnélek figyelmeztetni, hogy a pénztárca nem minden. Ha a gépedet nem véded eléggé, akkor mindegy, milyen pénztárcát használsz. Legyen vírusirtód és tűzfalad vagy fogadd el a kockázatot.

ÉN HÁROM HELYEN TÁROLOM A KRIPTOPÉNZEKET:
 1. Poloniex / Binance: ezek a kereskedőoldalak, ahol aktívan kereskedem. Itt az a pénz van, amit szeretnék átváltani.

 2. Exodus: ezt az asztali alkalmazást használom. Kiválóan működik több pénzhez is.

 3. Ledger Nano S: azt a pénzt tartom itt, amit nem szeretnék mozgatni fél éven belül.

Különbség van a pénztárca száma és a pénztárca-szoftver között. A pénztárcád száma az, ahova a Blockchainben felírásra kerül a pénzed. Itt tárolódik. Mint egy bankszámlaszám. A pénztárca-szoftver pedig segít abban, hogy könnyebb legyen használni a pénztárcát. Mint a netbank. A számlaszámod nem azonos a netbankkal.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN IGAZ:
 • A pénztárcáknak van egy grafikus felhasználói felülete.

 • Minden pénztárca-szoftver automatikusan generál pénztárcaszámot neked.

 • A pénztárcád kulcsát nem kapod meg, azt a szoftver elmenti.

A Poloniexről, Binance-ről és hasonló kereskedőoldalakról írok egy bekezdésben lejjebb, azokat nem akarom kibontani.

Az Exodus Walletet az Exodus.io oldalról tudod letölteni.

009. Exodus oldala

Az Exodus egy asztali alkalmazás. Van Macre és Windowsra is. Nincs belőle telefonos alkalmazás. Közvetlenül a gépeden kerül tárolásra a pénzed. Ha elveszíted a gépedet, oda a pénzed. Pontosabban vissza tudod szerezni, de ehhez el kell mentsd azt a 12 szót, amit a szoftver ad az elején.

A 12 szót mindenképpen írd fel, mert kelleni fog ahhoz is, hogy a régi gépedről egy újra tudd költöztetni a szoftvert. Ha feltelepítetted, akkor 4 dolog közül választhatsz: portfóliónézet, pénztárca,csere, backup.

LÁSSUK EGYESÉVEL.
010. exodus portfolio

A portfóliónézetben láthatod a pénzeid listáját. Az Exodus nagy előnye, hogy a legtöbb pénzt kezeli az általam ismert pénztárcák közül. Jelenleg 59 különböző coint és tokent tudsz tárolni ebben az egy alkalmazásban.

Minden egyes kriptopénz típushoz létrehoz egy önálló számlát a rendszer. A számlád megjelenik a felületen, ide tudsz utalni és innen tudsz utalást indítani is. Úgy képzeld el mintha az Exodus lenne a netbankod és a számlaszámok a pénztárcáid. Ezek a számlák az egyes zsebek a pénztárcádban. Olyan ez mintha a netbankodban egyszerre lenne forint, dollár, euró, yen és még ötven másik számla.

011. exodus wallet lista

A pénztárcanézetben baloldalt láthatod a pénztárcáid. Az egyik pénztárcát kiválasztva láthatod az adott tárcából elvégzett tranzakciókat. A rendszer kiírja, hogy mennyi pénzed van és ez mennyit ér az aktuális árfolyamon dollárban.

INNEN TUDSZ UTALNI A SEND GOMBBAL. MI TALÁLHATÓ AZ UTALÁS KÉPERNYŐN?
012. exodus utalás

Meg kell adnod a pénztárcát, ahova utalni szeretnél, és az összeget. 

Alatta láthatod az aktuális dollárértékét a pénzednek. Ha beírtad az elutalandó pénzt és az Ether-mennyiséget, akkor a SEND gomb világos kék lesz és indulhat az utalás.

A képernyő alján láthatod, hogy mennyibe fog kerülni a tranzakció, ez a bányászok bére. Az utolsó szám pedig azt jelzi, mennyi pénzed marad az utalás után.

HASZNOS GOMB AZ ALL AZ UTALT MENNYISÉG MELLETT.

Ez beállítja a maximumot, amit még el tudsz utalni, úgy hogy ki tudd fizetni az utalási díjakat is. 

Ha innen kilépsz és a RECEIVE gombra kattintasz, akkor megjelenik az adott pénztárcád száma.

hiányzó kép

Ez az a szám, amire a partnereidnek utalniuk kell ahhoz, hogy eljusson hozzád a kriptopénz. A könnyebbség kedvéért az alsó gombokkal vágólapra teheted, kinyomtathatod, emailezheted vagy megnézheted a blockchainen a pénztárcád.

A KÜLDÉS ÉS FOGADÁS GOMBOK ALATT LÁTHATOD AZ EDDIGI TRANZAKCIÓIDAT. PÉLDÁUL:
013. exodus tranzakciók

Az egyes tranzakcióid azonosítója, a küldött összeg és a fogadó fél látható itt. Az adott dátum és a tranzakciós költségek is fel vannak tüntetve.

Ezzel a pénztárca-szoftverrel tökéletesen elégedett leszel, ameddig használod. Mindenféleképpen állíts be jelszót a pénztárcádra! Ha nem figyelsz erre, akkor akár egy gyors ebéd alatt is feltörhetik a pénztárcádat! A zsebedből sem teszed ki a pénztárcád kinyitva a folyosón.

14. exodus váltás
A VÁLTÁS MENÜPONTBAN TUDOD HASZNÁLNI A BEÉPÍTETT KRIPTOPÉNZVÁLTÓ SZOLGÁLTATÁST. 

Az Exodus a Shapeshift.io szolgáltatást használja. A váltás díja fix táblázat alapján történik. A bitcoin esetében ez 0.0006 BTC, azaz nagyjából 1500 Ft. Kényelmes és valójában nem drága, összehasonlítva például a Coinbase őrületes 4%-os tranzakciós díjával.

15. exodus backup
Az utolsó menüpontban hozhatod létre a jelszavad. Innen állítod be a 12 szóból álló visszaállítási szavaidat is. Mindenképpen csináld meg, ha pénzt utalsz ebbe a tárcádba!

A legtöbb grafikus felhasználói felülettel, azaz GUI-val rendelkező pénztárca hasonló elven működik. Én az Exodust kezdtem el használni, amikor belevágtam a kripto világba. Azért javaslom ezt, mert ezzel volt messze a legkevesebb gond. Számos pénztárcát próbáltam, de most ez a legjobb.

Cégként és magánemberként is hasonló tárcából fogod intézni a kripto-pénzügyeidet. Ez lesz a bankszámlád. Innen utalsz majd a programozódnak, marketingesednek, de innen fizeted majd ki a laptopod is az Ebayen vagy Amazonon. Az elfogadóhelyekről később írok.

Az online kereskedőfelületek és az asztali pénztárca mellett a szuperbiztonságos megoldásod a Ledges Nano S. €79 az ára és itt juthatsz hozzá.

016. Ledger

A Ledged Nano S egy pendrive. Kétkulcsos azonosítást tesz lehetővé. Minden tranzakciód előtt megjelenik egy kód a kijelzőjén. Ezt beírod a hozzá tartozó szoftverbe a gépen  és máris mehet a pénz.

UGYANÚGY TARTOZIK HOZZÁ EGY PÉNZTÁRCA-SZOFTVER. ASZTALI, TELEFONOS ÉS BÖNGÉSZŐ PLUGINES VERZIÓJA IS VAN. A TELEPÍTÉSE KICSIT NEHÉZKES, MERT EGY DARAB GOMB VAN RAJTA ÉS HOL HOSSZAN, HOL RÖVIDEN NYOMKODVA ÁLLÍTHATOD BE. 

Ez az eszköz is használja a 12 szavas kódrendszert. Még egy kis lapot is adnak, amire felírhatod a 12 szót, amit kigenerál a rendszer. Azokat a szavakat megadva tudod ezt is backupolni, azzal nyerheted vissza az uralmat a tárcád felett, ha valamiért elveszítenéd. 

Jelenleg ez a legbiztonságosabb megoldás a pénz tárolására. Maga az eszköz viszont elég drága. 25.000 Ft és 35.000 Ft között mozog az ára. Attól függ, hogy itthon veszed meg egy boltban vagy vársz rá 2 hónapot, mert annyi a szállítási idő.

Akkor ruházz be egy ilyenbe, ha komolyabb összegeket szeretnél tárolni. Én úgy gondolok a Ledger Nanora, mint egy széfre. Az oda lerakott pénzt hosszan tartom, jó darabig nem akarok hozzányúlni.  Arra azért figyelj, hogy a kis papírt, amin a 12 szó van, ne mellette tárold.

1.4 HOL LEHET VENNI BITCOINT, ETHERT ÉS A TÖBBIT?

Most már tudod, hogy mi az a Bitcoin és a kriptopénz. Már azt is tudod, hogyan tárold; eljött az ideje a vásárlásnak. A kriptopénzek kiemelkedő növekedés előtt állnak, elképesztő dolgokra lesznek alkalmasak és még a kedvenc marketinges cégednél is fizethetsz velük végre.

HÁROM EGYSZERŰ MÓDON VÁSÁROLHATSZ BITCOINT:
 1. Bitcoin váltóoldalak

 2. Barátok, ismerősök

 3. Bitcoin ATM

A legegyszerűbb az, ha megkérdezed az ismerőseidet, hogy kinek van, és tőlük veszel valamennyit. Manapság olyan őrületes mértékben nő a Bitcoin-használók bázisa, hogy könnyen lehet, hogy a szomszédodtól is vehetsz. Megegyeztek az árban, odaadod a pénztárcád számát, és ő elutalja a pénzt. Ilyen egyszerű.

Ha véletlenül nem ismersz senkit, aki eladná, vagy az ismerőseid mind azt várják, hogy mikor lesz 100 millió dollár egy Bitcoin, akkor sincs akadály. Budapesten több helyen is van Bitcoin ATM, ahol tudsz vásárolni, de Mosonmagyaróváron is elérhető egy.

 • MrCoin üzemeltet egyet az Anker klubban Budapesten. Vásárolni és eladni is tudsz.

 • Szintén a MrCoin üzemeltet egyet Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton.

 • Cointed osztrák vállalat működtet egy ATM-et Budán, a Márvány utcában, a Flex edzőteremben.

 • CoinCash üzemeltet egyet a Zing Burger üzletében a Király utca 20 számnál (köszönöm a tippet dr. Varsányi Károlynak – digitalcash.hu)

Ha automatát használsz, akkor általában azonnal készpénzre is tudod váltani a coinjaidat. Itt közvetlenül az automatát üzemeltetőnek adod el a kriptopénzt. Jó módszer, ha nem akarsz sokat várni a banki tranzakciókra. Elsőre drágának tűnhet, de a saját pénztárcánkból forintra váltani a Bitcoint, nagyjából 5-7% költséggel jár.

A HARMADIK MÓDSZERHEZ SZÜKSÉGED LESZ EGY KLASSZIKUS BANKSZÁMLÁRA.

Arról tudod megvenni direktbe egy kereskedő oldalon a kriptopénzed. A legnagyobb probléma, hogy ezek a kripto kereskedő oldalak sokszor a gyors meggazdagodást választják. A Bittrex, Coinbase és BTC-e kapcsán többször felmerült, hogy a vezetők manipulálják a piacot, hogy nagyobbat kaszáljanak.

Két oldalt használtam eddig direkt vásárlásra. A Bitpandát és a Bittilicioust. Ez a két oldal még nem nőtt annyira nagyra, hogy mohóvá váljanak, de stabilak, gyorsan és megbízhatóan szállítottak. A Bitpandát javaslom az első helyen. Itt vásárolni tudsz több coint is a Bitcoin mellett.

017. Bitpanda

Az oldalra nagyon körülményes regisztrálni. Az összes személyes adatodat meg kell adnod. Telefonszámot, emailcímet és lakcímet is. A személyidről és a lakcímkártyádról fénymásolatot kell feltöltened. Készítened kell egy fényképet magadról, ahol egy papírt fogsz és rá van írva az adott napi dátum.

HA MINDEZZEL MEGVAGY, AKKOR LE KELL TÖLTENED EGY ALKALMAZÁST A TELEFONODRA, AHOL FELHÍV EGY ANGOLUL VAGY NÉMETÜL BESZÉLŐ OPERÁTOR.

A telefon kamerájával lefényképezi az arcod és megkéri, hogy a felolvasott felhasználási feltételeket elfogadd szóban. A jövőben lehet, hogy még DNS-mintát is kérni fognak.

Ha csak néhány tízezer forintot szeretnél befektetni, akkor elegendő megadni az adataidat és lefényképezni a személyidet..

Ez egyébként egy teljesen elfogadott eljárás. A kriptopénz-világ az első években összefonódott a bűnözéssel. Még az ilyen mértékű adatgyűjtés sem védi meg az átlagos felhasználót teljesen. Hogyan védekezz a lopás ellen? Használj jelszót a gépeden és a pénztárcán. Ne töltsd fel a pénzed semmilyen felhő alapú meleg pénztárcába. Használj tűzfalat a gépeden és a legfontosabb, nagyobb összegeket tárolj a Ledger Nanodon.

Az azonosításnak különböző lépcsői vannak. Attól függ, hogy mekkora összegért szeretnél vásárolni, hogy milyen mértékű azonosítást kérnek. Ha az azonosítás megvolt, indulhat is a vásárlás.

018. Bidpanda verification
MILYEN FIZETÉSI LEHETŐSÉGEKET FOGADNAK EL:
 1. Bankkártya: nem mindegyik kártya jó. 3D-Secure kártyának kell lennie. Az egy speciális fajtája a dombornyomott kártyáknak. Itthon úgy tudom, hogy csak a K&H használja ezt a fajtát.

 2. Banki előre utalás: elutalod a pénzt az adott bankszámlára. 3-5 nap múlva befut és mehet a vásárlás. Érdemes tudni, hogy mindig ennyi idő, szóval ne akkor használd, amikor izgulsz egy nagy árfolyam ugrás előtt.

 3. Skrill / NETELLER: mindkét szolgáltatás a PayPalhoz hasonló. Kipróbáltam őket, de szörnyen körülményesek. Én inkább a bankkártyát választottam.

 4. SOFORT / GIROPAY: azonnali utalás, ha német a bankszámlád. Egyébként ugyan olyan, mint a banki utalás.

Ha szeretnél megpróbálkozni más oldalakkal is, ahol vásárolhatsz, akkor nézz körül a Bitcoin.org oldalon. Itt a hivatalos szervezet által ajánlott oldalak találhatóak.

1.5 HOL ADHATOD EL A BITCOINOD? VAGYIS, HOGY LESZ EBBŐL FORINT?

Minden ismerősöm és barátom, akivel szóba kerül a Bitcoin, csodálkozva kérdezi:

“És neked sikerült már eladnod forintért valahol?” – legalábbis először.

IGEN, SOKKAL EGYSZERŰBB, MINT HINNÉD. 

A Bitcoint jóval könnyebb eladni, mint megvenni. A legtöbb oldal, ahol venni lehet, ott el is lehet adni. A Bitpandán is láthattad, hogy elérhető az eladás funkció. 

019. Bitpanda eladás
FENT A MENÜBEN OTT A SELL – AZAZ AZ ELADÁS LEHETŐSÉGE. A FOLYAMAT KÖNNYŰ. 

Az eladásra szánt coinokat elutalod a Bitpandánál tárolt pénztárcaszámládra. Onnantól pedig az oldalon jelzed, hogy szeretnéd eladni. A Bitpanda néhány másodperc után átveszi a pénzt és megjelenik az összeg az Euro alapú  számládon. Azt már szabadon visszautalhatod a bankszámládra.

Arra figyelj, hogy a Bitpanda a piaci ár alatt veszi meg és felette adja el a coinokat. Mit jelent ez? A cikk írásakor egy Bitcoin ára euróban: €9108.

A Bitpanda eladási ára: €9348 (+2,6%-al több).

A Bitpanda vételi ára: €8958 (-2,6%-al kevesebb).

Ezt az összeget terheli még az euróról forintra váltás és az utalás díja. Ennél a tranzakciónál még 2-3%-ot veszítesz az értékéből. A tranzakciók díja általában fix: Bitcoinnál 5-10 dollár nagyságrendileg minden utalás, Ether esetén ez 1-2 dollárt jelent.

Szívesebben használom a Krakent az eladásra, mert olcsóbb a tranzakciós díja.

Ott jelenleg a Bitcoin árfolyam €9034 körül mozog. Jobb alul látható a képen a fénykép pillanatában az ár.

019.x kraken

A Krakenen nagyságrendileg 1 %-ot tudunk spórolni. Egyik  hátránya, hogy érdemes tőzsdei ismerettel rendelkezni hozzá. Az eladás és vásárlás nem úgy működik mint a közértben. Az emberek itt vásárlási pozíciókat nyitnak. Például 100 forintért szeretnék venni bitcoint. Csakhogy azt is meg kell mondjam, milyen áron. Például 8.000 dolláros áron. Ha éppen senki nem ad el annyiért, akkor bekerül a rendszerbe a vásárlási szándék.

AKKOR KAPJUK MEG A BITCOINUNKAT, HA AZ ÁLTALUNK MEGSZABOTT ÁRON VAGY KEDVEZŐBBEN TUDJUK MEGVENNI.

Ha időközben megváltozik az ár, akkor törölni kell a rendelést és újat kell feladni. Körülményesebb, mint a Bitpanda, de ha megszokod, 1%-al beljebb vagy. 

Egy másik hátránya a Krakennek, hogy sokat fagy le vagy áll le az oldal. Nagyon sok támadás éri és gyakran lekapcsolják az oldalt védekezésből. Nem jó sokáig itt tartani a pénzünket: érdemes azonnal eladni, majd az így kapott eurós összeget továbbutalni a saját számlánkra.

1.6 KERESKEDŐ OLDALAK ÉS A KRIPTO TŐZSDE

Miután magabiztosan megismerkedsz a kripto-pénztárcáddal és van pár coinod benne, gyorsan felmerül a kérdés: hogyan lehet több? A coionok jelentős részét nem tudod közvetlenül megvásárolni. Etherre vagy Bitcoinra lehet cserélni őket. Ehhez pedig valamelyik kereskedőoldalt kell felkeresni.

Fontos tudnod, hogy ezek nem valódi tőzsdék. Pontosabban, teljesen valódiak, de semmilyen felügyelet nincs felettük. Jelenleg egyetlen állam sem garantálja, hogy törvényekkel szabályozza őket. Az egyes oldalak vezetői kedvükre alakítják a szabályokat, és csak a morális és etikai gát szabhat ennek határt. Ez igaz mindenre a kripto világban, szóval, ha idáig eljuttottál, ez se állítson meg.

coinmarketcap.com-on jelenleg 189 kerekedő oldalt regisztrálnak. Közülük sok használhatatlan vagy gyenge minőségű. Szerencsére van néhány kivétel, amelyek bizakodásra adnak okot. Ilyen a Binance.com ami mára a legnagyobb forgalmat bonyolítja, amelynek megalkotója mára a világ leggazdagabb emberei közé került.

A HÁROM LEGISMERTEBB KERESKEDŐ OLDAL JELENLEG:
 1. Binance.com: egyedülálló technológiát hoztak létre, amivel mára vezető kereskedelmi platformmá váltak. Az oldal 1.4 millió tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként. Híres az alacsony tranzakciós költségekről (0.1%) és stabil rendszeréről. Shanghaiban van a székhelye.

 2. OKEx.com: az OKCoin alakult át ezzé a szervezetté. A törvényi ellenőrizhetőség és felügyeleti részvétel a céljuk. Kiemelkedően alacsony tranzakciós költségeket (0.03%) és 10-20x áttételt kínálnak. Hong Kongban van a székhelyük.

 3. Bitfinex.com: 2016-ban a második legnagyobb lopást követték el az oldal ellen, mégis újra felemelkedett. Erről még írok később. Alacsony tranzakciós költséget (0.3%), számos alkalmazást és 10-féle vásárlási parancsot kínál. Hong Kongban található a központja.

Egyértelműen látszik, hogy az ázsiai országok előbb mozdultak a kriptopénzek irányába. A meghatározó cégek Kínában gyűlnek össze, és az európai, amerikai vagy japán szakemberek is ott kötnek ki.

Jelenleg a Binance-en és egy Poloniex.com nevű oldalon kereskedek. Amikor belevágtam a crypto kereskedelembe, a Poliniex volt a legnagyobb oldal, ma már csak a 14. a rangsorban. A szép emlékek tartanak ott.  

A Binance-et azért kezdtem el használni, mert a Cardano szinte csak ott elérhető. Mivel a Cardanoban nagy lehetőséget látok, felépítettem a profilomat a Binance-en is.

A REGISZTRÁCIÓNÁL ERRE FIGYELJ:
 • Ne használj olyan email címet, amit más is elér.

 • Kellően bonyolult jelszót adj meg.

 • Használd a kétkulcsos azonosítást, a Google Authentikátort.

Elsősorban azért írom ezt a cikket, hogy segítsen neked a kripto világba elindulni. Ha már az ügyfelünk vagy, így könnyen tudsz kriptopénzzel fizetni. A tőzsdei kereskedelemről nem írok bővebben, de röviden összefoglalom, hogyan működnek ezek az oldalak:

 1. Vannak pénztárcáid, amiket a felhasználói fiókodhoz hoz létre az adott oldal.

 2. Van egy kereskedelmi felület, ahol utasításokat adhatsz, hogy egy pénzt elcserélj egy másikra.

 3. Az oldalnál vezetett pénztárcádba átutalod a Bitcoint, Ethert, vagy amivel kereskednél.

 4. Az adott pénzt egy másik pénzre cseréled.

Nem minden kriptopénzt tudsz cserélni minden másik kriptora. Általában a kriptopénzek Bitcoinra cserélhetőek. Ez a köztes váltóeszköz, amivel elérhető az összes fajta kripto valuta.

HOGY NÉZ KI EZ A BINANCE-EN:
020. Binance trade

Ez a Cardano és a Bitcoin páros. Alul a zöld gombbal utasíthatom az oldalt, hogy vásároljon Cardanót. Pontosabban ADA-t ami a Cardano coinja. A Sell ADA piros gombbal eladhatnám a tárcámban levő Cardanokat Bitcoinért.

A PÉNZTÁRCÁIDRÓL PEDIG EGY EGYSÉGES LISTÁT VEZET AZ OLDAL:
021. Binance tarcak

Innen indíthatod a pénzkivételt és itt nézheted meg az adott tárcád számát a DEPOSIT gombbal. A legnagyobb kripto kereskedőoldalak nem ajánlanak Euró vagy Dollár kivételt. Feltételezem azért mert Kínában vannak a működtető cégek.

1.7 MIT TUDOK VENNI BITCOINNAL?

Akik egyáltalán nem foglalkoznak kriptopénzekkel, jellemző, hogy azt gondolják, a Bitcoin semmire se jó. Nem lehet vele vásárolni semmit, akkor meg minek?

A legfontosabb, hogy mostantól fizethetsz a marketing tevékenységedért kriptopénzzel. Kulcsszókutatás? AdWords-kampány management? Facebook közösségioldal-kezelés? Témakutatás a tartalommarketingedhez? Sima ügy! Írj nekünk a fenti ‘Kapcsolat’ menüponton keresztül.

EGY LISTA A MINDENKI SZÁMÁRA ÉRDEKES BEVÁLTÓHELYEKRŐL ÉS SZERVEZETEKRŐL:
 • Microsoft: 2014 óta tölthetsz fel pénzt a Bitcoinnal a számláidra.

 • Dell: laptopot vehetsz Bitcoinért.

 • Overstock, Newegg, MemoryDealers: elektronikai cikkeket forgalmazó oldalak.

 • AirBaltac: légitársaság ahol repülőjegytől a szálláson át autóbérlésig fizethetsz Bitcoinnal.

 • Bármilyen Shopify.com oldalon létrehozott webshopban.

022. Bitcoin kártya

Már Magyarországon is vannak olyan szolgáltatók, amelyek lehetővé teszik a Bitcoinnal fizetést. Van egy jó lista a CoinColors.hu oldalon. Valamint a bitcoin.hu, a bitcoins.hu és a bitcoinbázis.hu is írt már erről, de itt is látható, hogy egyre több minőségi piaci szereplő lát fantáziát, vagyis bízik a bitcoinban:

1.8 ÉRDEKESSÉGEK A KRIPTO VILÁGBÓL

Mielőtt belevágunk az adózás témakörébe, fussuk át a legérdekesebb eseményeket a kripto világból.

Silkroad:

A Bitcoin elterjedését nagyban segítette a fekete gazdaság. Az első években a bűnözők pénze volt, mert lekövethetelen és a határokon átívelő tranzakciókat könnyű lebonyolítani vele. A legismertebb bűnöző-fórum a Silkroad – magyarul Selyemút – nevű webáruház volt. Drogot, fegyvert és csempészárut lehetett venni rajta. Az FBI 2013-ban, 2 év nyomozás után bezárta.

023. silkroad
DIGITÁLIS WESTERN:

A legnagyobb digitális vonat rablást a Mt.Gox (ejtsd: máunt goksz) nevű japán kereksedőoldalnál követték el: 850.000 Bitcoinnak kelt lába. Mai árfolyamon ez több mint a teljes Magyar Államadósság.

Az oldal tönkrement, a vezetőség több tagját letartóztatták csalásért. Viszont nem mindenkit. Érdekes, hogy összefüggésbe kerültek a Bitfinex vezetőivel. A Mt.Goxnál eltűnt Bitcoinokat állítólag a Bitfinexen keresztül mosták tisztára.

Még érdekesebb, hogy a második legnagyobb western móka a Bitfinexnél történt. 120.000 Bitcoin vándorolt el. Mai árfolyamon ez több mint 10 milliárd dollárt ér. Újságírók nyomoztak utánuk, a Bitfinex pedig igyekezte nyiltan kezelni a helyzetet. Legalább is látszólag. A közösségi nyomás hatására csodálatos módon megtérítették a károsultak pénzét alig 5 hónap alatt.

Érdekesség még, hogy a Bitfinex nevéhez kötődök az USDT nevű token kibocsájtása. Azzal a céllal hozták létre, hogy a dollárnak legyen egy állandó megfelelője a kripto világban. A Bitfinex garantálta, hogy 1 USDT mindig pontosan annyit fog érni, mint egy dollár. Aztán kiderült, hogy kedvükre elkezdtek új USDT-ket létrehozni, hogy fedezzék a kiadásaikat.

A világ legdrágább pizzája:

Szintén legendás esemény a 10.000 Bitcoinért vásárolt pizza. A Magyar származású Laszlo Hanyec dokumentálta az első termék vásárlást kriptopénzzel. Meggyőzte a Jercos pizzériát, hogy két Domino pizzát adjanak neki 10.000 Bitcoinért. Akkor $41-et ért. Ma $100 milliót. Elmondása szerint finom pizzák voltak.

023. bitcoin pizza
JAPÁN ÉLEN JÁR A DIGITÁLIS VALUTA BEVEZETÉSÉBEN:

Japán élen jár a digitális valuták hétköznapivá tételében. 2017 áprilisától hivatalos pénzzé nyilvánították a Bitcoint. Novemberben a legnagyobb kreditkártya kibocsájtó bevezeti a Rippelt a tranzakciók kezelésére. A GMO Internet pedig Bitcoinban fizeti az alkalmazottait.

KI LEHET SATOSHI NAKAMOTO, AKITŐL INDULT A BITCOIN?

Egy Hal Finney nevű programozónak utalta el Satoshi Nakamoto az első Bitcoint. A Bitcoin kitalálója mai napig ismeretlen. Feltételezhetjük, hogy Finney ismerte – legalább a neten keresztül – Nakamotót. Az első jelölt Finney, mert magának is utalhatott Satoshi.

Finneyvel egy városban élt 10 éven át Dorian Nakamoto, egy japán származású szoftver mérnök. Mr Nakamoto pénzügyi és katonai programokon dolgozott a kormánynak.

Két másik feltételezett személy is állhat Nakamoto álarca mögött. Az egyik Nick Szabo, a Magyar származású programozó. Egyedülálló eredményeket ért el a smart contractok fejlesztése során. Van vele egy jó interjúja Tim Ferrisnek.

A másik esélyes Craig Steven Wright egy ausztáliai akademikus. Saját bevallása szerint ő Satoshi, bár ezt a Bitcoin világ több fontos szereplője is tagadja.

ÚGY ÉRZED, HOGY A CIKK ÉRTÉKET TEREMT SZÁMODRA? 

Végre kielégült a tudás éhséged a kriptopénzekkel kapcsolatban?

Kérlek oszd meg már most. Kivel szoktál beszélni a Bitcoinról? A barátoddal, pároddal, szüleiddel vagy a fodrászod kutyakozmetikusával? Mindegy, küldd el neki a linket emailben vagy Facebookon. Baloldalt van is egy Facebook gomb. Értékelni fogják, hogy tőled kapták.

2. BITCOIN, ETHER ÉS A KRIPTOPÉNZEK ADÓZÁSA MAGYARORSZÁGON

A Bitcoin annyira új, hogy a törvényalkotóknak még reagálni sem volt ideje rá. Külön szabályozás nem született még, általában magánszemélyként egyéb jövedelemként számoljuk el. Az EU-tagállamok között hasonló szabályozási modell került kialakításra.

A összes felmerülő kérdést összeszedtem, amit csak találtam az Interneten az adózással kapcsolatban. Sorba rendezem és megválaszoljom őket példákkal.

024. Crypto és a törvény

2.1 A NAV ÉS A KRIPTOPÉNZEK

David Hedqvist svéd úriember nagyon szerette volna, hogy ne legyen baja a Svéd NAV-val (vagyis a Skatteverkettel). Egy Bitcoin kereskedő szolgáltatást szeretett volna elindítani 2013-ban. Azt akarta tudni, hogy milyen adót fizessen a nyeresége után.

Közel három évig nem kapott választ a kérdéseire. A végső eredmény 2015-ben született meg. Az Európai Unió Bíróságának döntése nyilvánosan elérhető a hivatalos oldalon.

A Skatteverkettel (Svéd NAV) úgy ítélte meg, hogy ez nem egy fizetőeszköz és ezért ÁFA-köteles. Hedqvist úr viszont nem így látta.

A BÍRÓSÁGI DÖNTÉS KÉT DOLGOT MOND KI:
 1. A Bitcoint virtuális devizaként kell kezelni. Ugyanúgy vonatkoznak rá a devizakereskedelem szabályai, mint a többi devizára.

 2. A kereskedelemből keletkezett nyereség nem ÁFA-köteles.

Vagyis a Bitcoin-kereskedelem szolgáltatásnyújtásnak minősül, nem termékértékesítésnek. Az Európai Unió Bírósága ezt a tevékenységet a pénzügyi szolgáltatások közé sorolta, így Áfa mentesnek ítélte meg.

Az Európai Unió elsősorban ezt a döntést veszi alapul a Bitcoin szabályozása során. Az egyes országok között előfordulhat szabályozásbeli eltérés, de általánosságban ezt követjük. Érdekes, hogy a NAV követelésnek tekinti a kriptopénzeket. Erről nemsokára hosszabban írok.

Ezen túl viszont az általános reakció, körültekintésre int. Az Európai Központi Bank közleményében azzal rémisztgeti az embereket, hogy a Bitcoin-használókat szörnyű rémségek várják. Még ilyen csúnya képeket is kiraktak a tájékoztató oldalukra:

025. bitcoin csunya kepek

Persze neked már nem kell megijedni. Tudod, hogy gyorsan változik az árfolyam, de ez csak most van így. Ez a jövő. Egybként pedig itt egy sokkal jobb anyag Az Európai Központi Banktól. Harminc sűrűn írt oldalban részletezik a kripto világot. Ha elolvastad ennek a cikknek az elejét, kihagyhatod.

Magyarországon nincs speciális szabályozás. Nem találtunk erről információt sem a NAV belsős anyagai között, sem a hivatali szervek nyilvános oldalain. Magyarországon nem tiltott a Bitcoin vagy más kriptopénz használata. A Magyar Nemzeti Bank, ahogy a többi EU-s szabályozószerv is, csak figyelmeztet.

A szabályozással kapcsolatban a Digitalcash.hu tavaly nyáron egy cikksorozattal körbejárta a szabályozó szerveket. Írtak egy levelet a NAV-nak, a NAIH-nak és végül az MNB-nek.

A NAV-TÓL ÉS AZ MNB-TŐL A KÖVETKEZŐKET KÉRDEZTÉK:
 1. Cégként hogyan kell Bitcoinból adózni?

 2. Bitcoin ATM esetében hogyan kell adózni?

 3. A szabályozás kialakításában közreműködik-e a NAV?

 4. Milyen a decentralizált szervezetek (DAO) és a kriptopénzek viszonya

 5. Milyen adójogi jogosítványai lesznek az Európai Ügyészségnek?

Az adózás kapcsán csak az első két kérdés lényeges. Hivatalos válaszában a NAV is csak azokra válaszolt.

AZ EREDETI LEVELET ITT OLVASHATJÁTOK EL.
EBBŐL LEGFONTOSABB RÉSZLETEK:
 • “A bitcoin olyan fizetési ígéretet testesít meg, amelyet követelésként lehet csak kimutatni, nincs kamata, de amennyiben pénzre váltják (illetve felhasználják), akkor hozama lesz, ami lehet nyereség vagy veszteség.”

 • “A bitcoin ellenérték fejében történő megszerzése önmagában nem keletkeztet eredményt, így társasági adófizetési kötelezettséget sem. “

 • “Forgóeszközökön belül, mint vásárolt követelést, az egyéb követelések között indokolt kimutatni.”

 • A bitcoinnak napi ára, illetve árfolyama van (sőt árfolyama még nap közben is folyamatosan változik), amelyen az megvásárolható, ezért a bitcoin ellenében felmerülő követelést, mint fizetési ígéretet a mérlegfordulónapon értékelni szükséges.“

 • “Tekintettel arra, hogy a bitcoin egy fizetési ígéretet tartalmazó követelés, annak értékesítése során, a vásárolt követelések elszámolási szabályait indokolt követni.”

 • “Amennyiben a bitcoinba befektető személy a bitcoin miatt fennálló követelést behajthatatlan követelésként leírja…  az alapján nem növeli az adózás előtti eredményt.”

Kiemelten fontosnak érzem ezt az anyagot, ezért elhelyeztem egy másolatot belőle a saját oldalunkon is. Amennyiben a jövőben valamiért nem tudjátok megnézni a Digitalcash.hu-n, akkor is elérhető maradjon egy példány.

Egyedülálló állásfoglalás. Szép volt NAV, szép volt Digitalcash!

2.2 BITCOINBAN IS FIZETHETEM AZ ADÓMAT?

Ha a fenti felsorolást megmutatod a könyvelődnek, akkor 97%, hogy tudni fogja, hogyan könyvelje le a Bitcoinjaid. A cikk viszont nem könyvelőknek készült, így a többi érdekességet is szeretném összefogni, ami felmerült a kutatásom során.

Az adódat mindig forintban fizeted meg. A dollár, euró vagy más valutatevékenységed esetében is forintban fizeted az adódat. A bitcoint nem fogadja el az állam. Még.

026. coinok
AZ ÜGYFELEINK FIZETHETNEK BITCOINNAL A SZOLGÁLTATÁSAINKÉRT

A te ügyfeleid is fizethetnek a szolgáltatásaidért Bitcoinnal, ha elfogadod. Amikor eladod, egy követelés keletkezik. Ebben az esetben akkor kell adózz, amikor azt forintra váltod. 

Nem kell az összes tranzakciódat bejelentened az állam felé. Ugyanúgy működik a Bitcoin is, mint a többi vásárlásod vagy eladásod. Magánszemélyként az éves adóbevallásodban kell elszámolnod. Cégként ugyanúgy az éves társasági adóbevallásod része lesz.

A könyvelőddel meg csak közlöd, mint a bankszámlakivonatod. Elküldöd a pénztárcaadataidat és a többit ő intézi. Ez alapján már lekönyvelhető lesz. Erről később még írok.

ÁFA-t akkor kell fizetned utána, ha terméket vagy szolgáltatást adsz el. Ez ugyanúgy működik, mintha forinttal fizetnének érte. Általános elv, hogy az fizet adót, akinek jövedelme keletkezik.

2.3 AZ EU-S TAGÁLLAMOK HOGYAN SZABÁLYOZZÁK A KRIPTOPÉNZEKET?

Nincs egységes szabályozás. Egyes országok, mint például Hollandia, az EU-tól várják a szabályozás kialakítását. A Dán Központi Bank viccesen “értéktelen üveggyöngyhöz” hasonlítja a Bitcoint, mert nincs arany, ezüst vagy állami fedezete. Ők biztos nem tudják, hogy a pénz értékét az adja, mennyien hisznek benne.

Íme egy lista  szabályozásról általánosságban. Mindenképpen egyeztess egy adó-tanácsadóval, ha külföldi országok közötti tranzakciókat akartok Bitcoinban bonyolítani.

Ország

Minek minősül?

Szabályozzák?

AUSZTRIA
 

Nem szabályozzák. Az FMA dolgozik a szabályozáson.

Belgium

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek.

A virtuális pénzeket nem szabályozzák.

Adómentesnek tekintik.

Bulgária

  

Ciprus

 

Nincs szabályozás.

Csehország

Nem bankjegy, érme vagy elektronikus pénz. Az immateriális javak közé sorolják, és a vagyonbecslésről szóló törvény alapján adózik.

A kereskedelemhez nem kell engedély. A befektetési alap vagy kriptopénz-váltáó tevékenység engedélyköteles.

Dánia

Nem minősül pénznek. Nincs kereskedelmi értéke.

Nem engedélyköteles. A szabályozást az európai központi szabályozástól várják.

Egyesült Királyság

Bizonyos mértékig pénznek minősül.

 

Észtország

Mindhárom szervezetük hivatalosan kijelentette, hogy a Bitcoin nem hivatalos fizetőeszköz, de a fizetés egy alternatív formája.

A Pénzügyminisztérium kijelentette, hogy a Bitcoin eladása- és vétele legális. Az üzletszerű tevékenység egyéb pénzügyi tevékenységnek – alternatív fizetési eszköz szolgáltatásnyújtásának- minősül.

Finnország

Nem valuta és nem pénzügyi eszköz.

Nem felügyelik a Bitcoint.

Franciaország

 

PSP engedélyt kell kiváltani a kereskedelemhez. A kereskedelemből származó pénz után a bankszámlát szolgáltató banknak pénzmosás ellenes nyilatkozatot kell tenni.

Görögország

  

Hollandia

 

Nem szabályozzák, szabadon használható. A Bitcoin a Holland Pénzügyi Felügyelet hatáskörén kívül esik. Mind a polgárokat, mind a bankokat figyelmezteti, hogy kerüljék az extrémen kockázatos befektetést.

Horvátország

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek, elektronikus pénznek vagy valutának.

Nincs szabályozás.

Írország

 

Nincs szabályozás.

NEM MINŐSÜL HIVATALOS FIZETŐESZKÖZNEK.

LENGYELORSZÁG

A pénzügyminiszter egy konferencián ‘nem illegálisnak’ nevezte a Bitcoint.

Lettország

  

Litvánia

 

Nem felügyelt a Bitcoin.

Luxemburg

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek.

Nem felügyelt a Bitcoin.

Magyarország

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek. Követelésnek számít.

Nem felügyelt a Bitcoin.

Málta

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek.

Nem felügyelt a Bitcoin.

Németország

Könyvelni kell. Nem pénz, de fizetőeszköz.

Nem engedélyköteles venni, eladni- és bányászni. Más terület az lehet (ellenőrizd a BaFin-nál).

Olaszország

Nem minősül hivatalos fizetőeszköznek.

A Bank of Italy felügyeleti igazgatósága figyelmeztetést adott ki. Felszólítja az Olasz bankokat, hogy ne adjanak el, tartsanak vagy vegyenek kriptopénzt.

Portugália

 

Nem szabályozzák.

Románia

  

Spanyolország

A virtuális pénzeket nem tekintik pénznek, mert nem egy állam adta ki.

A virtuális pénzeket jelenleg nem szabályozzák.

Svédország

Vagyontárgy, nem pénz.

A kripto váltóknak regisztrálniuk kell a pénzügyi felügyeletnél.

Szlovákia

 

Nem szabályozzák.

Szlovénia

Nem egy valuta és nem egy pénzügyi eszköz. A Bitcoin a Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás ellenes törvény határkörébe eshet.

 

2.4 HOGY JUTHATOK KRIPTOPÉNZHEZ A TÖRVÉNY SZEMÉBEN?

Kilenc különböző tranzakciót sikerült megkülönböztetnem, ami által kriptopénzhez juthat egy ember vagy egy vállalkozás. A kilenc lehetőséget összeszedtem és kigyűjtöttem azt is, hogy mire érdemes figyelni az adózása során.

027. gekko meme
1. VESZEK FORINTÉRT KRIPTOPÉNZT

 Valamelyik nemzetközi kripto-kereskedőnél, egy magánszemélytől vagy kripto ATM-ből veszel Bitcoint. Nem csak forintért vásárolhatsz. A végeredmény általában ugyanaz:

 1. Magánszemély adózása: nem adóköteles ez a lépés.
 2. Cég adózása: nem adóköteles ez a lépés. Figyelj rá, hogy forgóeszközzé válik (egyéb követelés).
2. KRIPTO-PÉNZEK KÖZÖTT VÁLTOK

 Ethereumot Bitcoinra vagy Ripplre. Cardanot Stellarra vagy IOTA-ra. Valamelyik kereskedőháznál, az Exodus wallet shapeshit funkciójával, vagy váltasz egy magánszeméllynél. 

 

 1. Magánszemély adózása: akkor kell adóznod, ha visszacseréled forintra. Akkor is csak úgy, ha nyereséged keletkezik. A költségeket az általános szabályok szerint kell figyelembe venned.
 2. Cég adózása: akkor kell adóznod, ha visszacseréled forintra. Akkor is csak úgy, ha nyereséged keletkezik. Figyelj rá, hogy forgóeszközzé válik (egyéb követelés).

3. ELADOK KRIPTO-PÉNZT FORINTÉRT

 Ez az a pont, ahol adóznod kell. Valamelyik kripto-pénzed eladod egy kereskedőnél vagy valamelyik barátodnál forintért. A haszonnal eladott Bitcoinjaid után magánszemélyként és cégként is adót kell fizestned. 

 1. Magánszemély adózása: ugyanaz a helyzet, mint a bányászat esetében. Csak itt a nyereség, mint jövedelem után kell fizetni. 15% SZJA és 22% EÜ hozzájárulást.
 2. Cég adózása: az elért nyereségből 9% társasági adót kell fizetni.

4. SZOLGÁLTATÁST / TERMÉKET  ADOK KRIPTOPÉNZÉRT

 Például eladsz egy laptopot. Hajat vágsz. Esetleg lovagló órákat adsz. Vagy belevágsz egy marketing tevékenységbe.

 1. Magánszemély adózása: egyéb jövedelemnek kell tekinteni. Ez alapján 15% SZJA és 19,5% EHO-t kell fizetni utána.
 2. Cég adózása: Napi átlagár alapján kell kiszámolod, hogy mennyi pénzed jött be. Az alapján megfizeted az ÁFÁ-t.

5. SZOLGÁLTATÁST / TERMÉKET  VESZEK KRIPTOPÉNZÉRT

 Például a kedvenc marketingesedet kriptopénzzel fizeted innentől. Vagy cipőt veszel, esetleg bútort. 

 1. Magánszemély adózása: Ez számodra nem adóköteles.
 2. Cég adózása: Kötelezettséggel fizetsz valamiért. Ez nem adóközeles, csak a forgóeszközt kell levonni.

6. KRIPTOPÉNZ BÁNYÁSZAT

 Grafikus kártyával vagy ASIC-el bányászol kriptopénzt. A végeredménye, hogy a “semmiből” megjelenik a pénztárcádban az adott kriptopénz.

 

  1. Magánszemély adózása: önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. A bányászattal elért bevételnek minősül a bitcoinnak a megszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke. (A megszerzés időpontját viszont az adott napra szokta érteni az adóhatóság, így ez a későbbiekben vita forrása lehet. Figyelj erre oda!)A bevételből a jövedelmet kétféle módszerrel lehet megállapítani: tételes költségelszámolással vagy 10%-os mértékű költséghányad alkalmazásával.Ezek után 15% jövedelemadót és 22% EÜ adót kell fizetni.

  2. Cég adózása: a bányászat során létrejött pénz egy követelés lesz. Ebből leírod a költségeid, a többi nyereségként viselkedik. 9% társasági adót kell fizetned belőle.

7. ICO-N VÁSÁROLOK JÖVŐBENI KRIPTOPÉNZT

 Az ICO során egy ígéretet veszel, hogy ki fogják adni azt a pénzt egy nap. A fő probléma, hogy ezeken számla nem nagyon születik a vásárlásodról. Figyelj rá, hogy legalább valamilyen hivatalos elismervényt kérj a pénzről, amit elutalsz nekik. Az mindenképpen lényeges eleme a tranzakciónak, hogy akár jövedelemről, akár nyereségről beszélünk az csak a későbbiekben fog realizálódni.

 1. Magánszemély adózása: a nyereséged után kell adóznod amikor az új pénzt visszaváltod forintra.
 2. Cég adózása: kivezetjük a coint, amivel fizettünk, majd forgóeszközként írjuk fel az újat, amikor megkapjuk.

8. MI A HELYZET FORKON NYERT PÉNZZEL

Nagyon ritka eset, hogy forkkal pénzt keress. Az újabb generációs pénzeknél kifejezetten figyelnek rá, hogy ne lehessen forkolni őket. Ha mégis belefutsz, akkor gyakorlatilag megdupláztad a pénzed. Legalábbis darabszámban. Általában az új leágazással létrejött pénz kevésbé értékes. Lényegében semmit nem kell tenned érte. Egyenértékű az ajándékkal. 

 1. Magánszemély adózása: be kell jelentened a NAV-nál. 18% illetéket kell fizestned utána.
 2. Cég adózása: be kell jelentened a NAV-nál. 18% illetéket kell fizetned utána.

9. AJÁNDÉKBA KAPOK KRIPTOPÉNZT

 Vagyis valaki neked véletlenül átutal 100 Bitcoint. Ellenszolgáltatás nélkül. Ebben az esetben egy követelést kapsz ingyen. Semmit nem kell tenned érte. Mivel a Bitcoin nem egy fizetőeszköz, hanem egy követelés, ezért illetékköteles. 

 1. Magánszemély adózása: be kell jelentened a NAV-nál. 18% illetéket kell fizetned utána.  
 2. Cég adózása: Be kell jelentened a NAV-nál. 18% illetéket kell fizetned utána.

 

2.5 MIT KELL ELKÜLDENED A KÖNYVELŐDNEK?

A könyvelőd általában a bankszámlakivonatod és a kimenő / bejövő számláid alapján dolgozik. Vagyis minden hónapban odaadod neki az összes bankszámládról a számlakivonatokat. Jelenleg nem létezik olyan pénzügyi szervezet, aki a Bitcoint kezelné, de szerencsére van megoldás.

A Blockchain teljesen nyilvános. A saját pénztárcád adatait ismered és könnyedén le tudod kérdezni az egyik Blockchain felfedező oldallal. Nem minden oldal képes rá és nem minden kriptopénz esetében lehetséges, de a két legnagyobbhoz adok segítséget.

A legismertebb Bitcoin felfedező a Blockchain.info. Ezen a felületen keresztül könnyen elérheted a pénztárcaadataid. Egy CSV file formájában le is tudod tölteni az oldalon kiválasztott időszakra.

028. blockchain info
A FENTI KERESŐMEZŐBE ÉS A LENTIBE IS BEÍRHATOD A PÉNZTÁRCÁD ADATAIT. FELÜL NINCS MEGERŐSÍTŐ GOMB, NYOMD MEG AZ ENTER-T  A SZÁMSOR BEMÁSOLÁSA UTÁN.

Előfordulhat, hogy amikor először mész erre az oldalra, magyarnak tűnő feliratokat láthatsz. Ezeket Google Translattel fordították és nagyon rosszak, alig érthetőek. Ha legörgetsz alulra, gyorsan angolra válthatsz. Így legalább értelmes mondatokat ír.

029. blockchain angolra

Miután a keresőmezőbe beírod a pénztárca adatodat, eljutsz a listanézetre. Innen a Filter gombbal találod meg a CSV lehetőséget.

030. blockchain csv export
 
VÉGÜL MEGJELENIK AZ EXPORT ABLAK. GÖRGESS LE, HOGY MEGTALÁLD A DÁTUMVÁLASZTÓT ÉS AZ EXPORT GOMBOT.
031. blockchain export vége
VÁLASZTHATSZ, HOGY MILYEN IDŐTARTAMRA SZERETNÉD A JELENTÉST ÉS MILYEN FILE FORMÁTUMBAN. KÉT EXCEL-FORMÁTUMBAN IS LE TUDOD TÖLTENI: CSV ÉS XLS. 

Az Ether-pénztárcákkal kapcsolatban hasonló a helyzet. Az elszámolásnál egy Blockchain explorer oldalt kell segítségül hívni. Itt sem alkalmas mindegyik a CSV kimentésre. Az Etherscan.io megbízhatóan működik és el tudja látni ezt a feladatot.

032. etherscan

A jobb felső sarokba be tudod másolni a pénztárcaszámodat. Ezzel eljutsz a listaoldalra, ahonnan letölthető a CSV lista a tranzakciókról. Itt az oldal aljára kell görgetned, hogy megtaláld az export lehetőséget.

033. etherscan export
ITT CSAK AZT TUDOD BEÁLLÍTANI A LETÖLTÉSNÉL, HOGY MELYIK NAPTÓL KEZDJE AZ ADATOKAT BEMÁSOLNI A CSV FILE-ODBA. 

2 000 tranzakciót fog elmenteni összesen. Ha ez nem elég, hogy egy havi kimutatást fedezzen, akkor felbonthatod a hónapod 5-10 napos részekre. Bár azt gondolom, hogy ha 2 000 kripto tranzakciót bonyolítasz egy hónapban, akkor erre könnyen találsz megoldást.

A fenti két megoldás nem az állam által akkreditált folyamat. Nem hiszem, hogy tíz év múlva ez lesz a gyakorlat. Abban segít, hogy elindulhass az úton és végre fizethess a marketingedért Bitcoinnal. Mivel nem pénzről beszélünk, nem is bankszámlakivonat kell. Ez csak azt könnyíti meg, hogy kapj egy használható listát, amit a könyvelődnek oda tudsz adni.

2.6 HOGYAN ÁLLÍTSD KI A KRIPTO SZÁMLÁIDAT?

Ahogy a NAV úgy a számlázó szoftverek se készek még a kriptopénzekre. Mi jelenleg a saját számláink kezelésére a Billingo.hu-t használuk. Teljesen online, ahogy a kriptopénzek is. A cikk írása előtt megkerestem a tulajdonosokat, Sárospataki Albertet és Happ Olivért, hogy megoldható-e a Billingo.hu-n a kriptopénzekkel kiállított számla. Direkt megoldás nem létezik még.

JELENLEG HÁROM EGYSZERŰ LÉPÉSSEL TUDOD MEGOLDANI, HOGY SZÁMLÁT ÁLLÍTHASS KI.
 • Egyértelműen tisztázd a szerződésedben, hogy ebben a pénzben fizetsz. Kiegészítésként akár egy adás-vételi kiegészítést is tehetsz a szerződésedbe. Vagyis a bitcoint eladod napi árfolyamon a munkáért cserébe.

 • Egyértelműen határozzátok meg a szerződésben, hogy melyik váltó oldal alapján számoljátok ki az árfolyamot. Fontos, hogy ne merülhessen fel a manipulálás lehetősége.

 • Amikor kiállítod a számlád, a számlát forintban adod meg. Megjegyzésben pedig tüntesd fel, hogy a számlát a szerződés szerint bitcoinban rendezik.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Billingo.hu-n a főoldalon egy új számla kiállítását indítsd el:

033.1 billingo fokep

Az új számlát teljesen kitöltöd. Megadod, hogy kinek megy a számla. Beállítod, hogy mit számlázol és mekkora tételben. Ez után a megjegyzés részhez írhatod a bitcoin tételt.

033.2 billingo szamla megjegyzes
PÉLDÁUL: 

Megegyezünk, hogy havi 200.000 Ft + ÁFA áron végzünk számodra egy tartalom marketing tevékenységet. 

Ebben az esetben a számlán szereplő végösszeg 254.000 Ft.

https://coinmarketcap.com/ oldalt használjuk a középárfolyam számítása érdekében.

Itt $11.000 egy Bitcoin ára.

Az MNB forint – dollár középárfolyama 250 forint.

Ez alapján a Bitcoin középárfolyama: 2.750.000 forint.

Elosztom a 254.000 forintot a 2.750.000 forinttal. Így jön ki a 0.0923636 bitcoin.

Vagyis a 254.000 Ft munkáért 0.0923636 bitcoint kell utalnod. 

Ezt az összeget tüntesd fel a számládon a megjegyzés mezőben. Ez alapján fogadhatod a bitcoinjaidat.

Ezzel a megoldással a legtöbb szoftverrel meg tudod oldani a kriptoszámláid. Ha esetleg számlatömböt használsz, akkor is hasonló a gyakorlat.

3. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS ÉS KILÉPŐ

Ennek a cikknek az elsődleges célja, hogy segítsen a jövőbeni és a meglévő ügyfeleinknek  kialakítani a kriptopénzekkel fizetést. A második nagyon fontos célja, hogy hiánypótló legyen. Teljesen zavaros és újszerű a világ, amiben még szakemberként is nehéz eligazodni. Magyarországon – egészen idáig – nem volt ilyen mértékű, átfogó anyag.

Ha úgy érzed, hogy kaptál valamit a cikktől, többet tudsz a kripto világról, kérlek oszd meg az ismerőseiddel. Küldd el a linkjét e-mailben. Baloldalt a Facebook-gomb segítségével tedd ki a faladra, így juthat el a legtöbb ismerősödhöz. Így nem csak neked teremt értéket.

FONTOS JELEZNEM, HOGY NEM ADÓÜGYI SZAKEMBER VAGYOK.

 Kiváló marketinges igen, programozó, ügyvezető igen. Minden esetben mutasd meg a hivatalos anyagokat is a könyvelődnek. Az elvet akartam bemutatni, amit vállalkozóként, szakemberként érteni fogsz a leírtak alapján. A valós könyvelést viszont bízd szakemberre.

A NAV részéről ez nem egy hivatalos állásfoglalás. Bár az anyag létrehozásában részt vett egy NAV-os szakember, nem hivatali minőségében tette. Az volt a szerepe, hogy ne írjak le valótlant a cikkben.

Nem vagyok befektetési szakember. Évekig tőzsdéztem és buktam is, nyertem is nagyot. Szeretem a kockázatot és tudom érzelmileg kezelni. Ez nem mindenkire igaz. Ne azért vágj bele a Bitcoin-világba, mert valaki azt mondta, hogy milliókat kaszált. Azért vágj bele, mert ez a jövő. Kezeld pénzként, használd apróságokra is.

MÉGIS ÉRDEKEL, HOGY ÉN HOGYAN KEZELEM A PORTFÓLIÓM?
034. hodl

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

Szólj hozzá