Edit

Legújabb tartalmaink:

Google speciális operátorok és hasznuk a SEO tevékenységben

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
digitális eszközöket használó kéz egy laptop billentyűzetén

Te tudod mik azok a speciális operátorok, vagy más keresési operátorok és mire használhatók a Google keresésekben? Valószínűleg egy párat te is ismersz és rendszeresen használsz közülük, mi most megmutatjuk, hogy mikor melyiket érdemes használni. Induljon hát az “advanced search”!

A legtöbb keresés persze úgy történik a Google-ben, hogy a felhasználó beír egy szót vagy kifejezést és várja, hogy a legjobb találatokat dobja elé a kereső. Ez egyre többször be is válik, de ha valami nagyon konkrét dolog után kutatunk, még ma is jobb, ha használjuk az “advanced search operátorokat”. A speciális operátorok ugyanis pontosabban és gyorsabban vezetnek el a keresett linkhez.

Mire használhatod a speciális operátorokat?

Azért fontos ezekkel az operátorokkal tisztában lenni, mert a Google egyelőre továbbra is a keresőmotorok koronázatlan királya. 2020 augusztusában a világpiaci részesedése 92,05% volt.

A speciális operátorok azonban nem csak arra jók, hogy kereséseinket pontosítsuk. A használatukkal a megfelelő embereket tudjuk megcélozni tartalmainkkal, növelhetjük az organikus forgalmunkat és ezáltal a vállalatunk bevételeit is.

Fontos észben tartanod, hogy maga a Google is megjegyzi a keresési operátorokkal kapcsolatban, hogy nem mindig kapunk általuk teljes körű eredményeket.

A cikkben először végigveszem az alap speciális operátorokat, majd a technikai operátorokat, kitérek azokra, amelyek már nem működnek, illetve egy kis kitérőt teszek a Gmail-ben, Google Drive-on használható operátorokra is.

Milyen speciális operátorok léteznek?

Alap operátorok, amiket mindenkinek ismernie kell

“”

Pontos egyezésre kereshetünk idézőjelek közé téve a keresett kifejezést. Így a Google nem fog szinonimákat a találatok közé helyezni.

Például: “google advanced search”

*

Kifejezések helyettesítésére használjuk a * szimbólumot. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egy kifejezésben valamelyik szó micsoda, használhatjuk a csillagot.

Például: google * search

Ha ki szeretnél zárni egy adott kifejezést a találatok közül, a mínusz vagy kivonás jel használatával teheted meg.

Például: google advanced -search

Amint látható, a search szó nem jelent meg a találatok között.

OR

Ha egy adott kifejezésre VAGY valami másra VAGY mindkettőre szeretnél keresni, akkor az OR kifejezést kell használnod. Ezt mindig nagybetűvel kell beírnod, különben nem fogja operátorként értelmezni a Google. Az OR kifejezés helyett pipe-ot, vagyis ezt: | a jelet is használhatod a kifejezések között.

Például: seo OR serp

AND

Ha mindenképp szeretnénk, hogy egy adott kifejezés ÉS egy másik adott kifejezés egyszerre szerepeljen a találatok között, akkor az AND szót kell nagybetűkkel beírnunk a két kifejezés közé. Ez hozzávetőleg az általános keresési találatokat fogja eredményezni, mintha AND nélkül írtuk volna be őket.

Például: seo AND serp

()

Ha több speciális operátort szeretnél egyszerre alkalmazni, akkor hasznos lehet a zárójel operátor bevetése is. Ennek segítségével ugyanis rendszerezhetők, csoportosíthatók az operátorok, pont úgy, mint a matematikában!

Például: (serp OR search engine) -seo

$/€

Dollárban vagy euróban pontos összegre tudsz keresni – sajnos más pénznemben nem. Így például ha szeretnéd tudni, hogy mi kerül most 327 dollárba, vagy mit kell tudni 327 dollárról, a következőket kell beírnod a Google keresőjébe: $327

..

Ha egy bizonyos időintervallumra vonatkozó találatok érdekelnek, és ez éveket jelent, akkor a két évszám közé, szóköz nélkül írt két pont segít.

Például: seo history 1996..1998

Technikai operátorok

Az alap operátorok után jöjjenek azok, amelyek segítenek még pontosabb, még célzottabb találatokat megjeleníteni. Ezek lesznek azok, amelyeket SEO tevékenységed során is hasznosíthatsz – de erről kicsit később. Fontos azonban előre megjegyezni, hogy ezeknél az operátoroknál a kettőspont után szóköz nélkül kell beírnod a keresett kifejezést! Ismerjük is meg ezeket az operátorokat!

define:

Ha angolul keresel egy definíciót, akkor a define: operátorral keress rá! Az általad keresett kifejezés magyarázata fog megjelenni a találatok között.

Például: define:seo

cache:

A cache: operátorral azt tudod ellenőrzini, hogy az adott oldalt mikor térképezte fel utoljára a robot. Az URL alatt ugyanis az utolsó frissítési dátum látható.

Például: cache:marketingastro.com

filetype:

Ha egy bizonyos formátumú fájlra vagy kíváncsi, például pdf fájlt vagy egy ppt-t keresel a filetype: operátorral teheted meg.

Például: serp filetype:pdf

site:

Ha egy megadott domain aloldalaira vagy kíváncsi és más oldalakra nem, akkor a site: operátorral ellenőrizheted, hogy a keresett domainhez kapcsolódóan milyen oldalakat indexelt a Google.

Például: site:marketingastro.com

related:

Ha egy adott oldalhoz hasonlóakat szeretnél keresni, akkor a related: operátor a te operátorod! Ha egy-egy témához keresel forrásokat, akkor jöhet kapóra a related:, de ha a weboldalad konkurenseit keresnéd meg, szintén hasznos eszköz. Tegyük fel, hogy SEO elemzésről szeretnél olvasni. Akkor az Ahrefs.com-hoz hasonló oldalakat szeretnéd megtalálni, az operátor pedig ebben segít.

Például: related:ahrefs.com

intitle:

Azokra az oldalakra kereshetsz az intitle: operátorral, amelyeknek a címében szerepel a keresésedben megadott kifejezés.

Például: intitle:serp

allintitle:

Az előzőhöz nagyon hasonló az allintitle: is, de itt több kifejezést is megadhatsz, aminek a címben szerepelnie kell.

Például: allintitle:serp seo marketing

inurl:

Ha szeretnéd, hogy egy adott kifejezés mindenképp szerepeljen az URL-ben, akkor ezt az operátort érdemes használnod.

Például: inurl:seomarketing

allinurl:

Az előző operátor “bővített” verziója, több szót is megadhatsz utána, amelyről azt szeretnéd, hogy a találatok között szereplő URL-ek tartalmazzák.

Például: allinurl:seo expert

intext:

Ennek az operátornak a segítségével azokat az oldalakat találhatod meg, amelyeknek a szövegében szerepelnek a megadott kifejezések.

Például: intext:cache

allintext:

Az intext: “nagytestvére”, az utána beírt keresőszavak mindegyikét kell tartalmaznia a találatoknak. Például, ha SEO szakemberek tanácsait szeretnénk olvasni:

allintext:seo expert advices

AROUND()

Ezzel az operátorral megadhatod, hogy két kifejezés között maximum hány szó szerepeljen, a számot a zárójelbe kell írnod.

Például: seo AROUND(2) always

weather:

Az operátor segítségével megadhatod, hogy a világ melyik pontjának időjárását szeretnéd tudni. Snippetben, kiemelve jelennek meg az adatok, de a Google időjárás oldalakat is a találatok közé sorol.

Például: weather:fonyód

stocks:

Az operátor után megadott vállalat részvény árfolyamát tudhatod meg, de a magyar cégekkel nem mindig működik a keresés. Nemzetközi viszonylatban viszont érdemes használni.

Például: stocks:google

map:

Az operátor segít megtalálni az általunk megadott helyszín térképét. Igaz, ezt egyszerűen, a helyszín beírásával és a térkép menüre kattintással is elérhetjük, ha esetleg nem jut eszünkbe az operátor.

Például: map:orfű

movie:

Ez az operátor akkor hasznos, ha szeretnél mindent tudni egy-egy mozifilmről. Beleértve a vetítések időpontját is – feltéve, ha vetítik. Ez az operátor akkor lehet hasznos, ha olyan filmcímet írunk be, amiről nem egyértelmű, hogy film. Egyébként közel ugyanazokat a találatokat jeleníti meg, mint amikor a szokásos módon keresünk rá a címre.

Például: movie:rossz versek

in

Akkor érdemes használni ezt az operátort, ha mértékegységeket, pénznemeket szeretnél átváltani, minél gyorsabban. Akkor működik jól, ha a mértékegységek nevét angolul írod a keresőbe. De előnye, hogy nem kell különféle kalkulátorokba beírnod, amit szeretnél átváltani, elég ennyi: 12 kilograms in lbs

source:

Akkor hasznos, ha egy adott oldalon belül, adott témában szeretnél friss híreket találni. Például, ha kutatsz, nagyon hasznos lehet. A példánk most a klímaváltozás témája.

klímaváltozás source:hvg

_

Ez az alsóvonás nem kifejezetten operátor, de ha két kifejezés közé írod – szóköz nélkül! – akkor a Google automatikusan kiegészítő kifejezéseket tesz a helyére. Valójában ezt a Google magától is megteszi, ezért nem tartozik a legnélkülözhetetlenebb technikák közé.

inanchor:

Ennek az operátornak a segítségével konkrét horgonyszövegekre, azaz anchor textekre tudsz keresni. Ha például rákeresel, hogy inanchor:google tricks, akkor olyan találatokat kellene a keresőnek feldobnia, amelyekben a google és a tricks szavak szerepelnek a horgonyszövegben. Ez a valóságban nálam nem annyira működött, legtöbbször csak szimplán szerepeltek ezek a szavak a találatokban, néha voltak csak kattinthatók.

allinanchor:

Nagyon hasonlít az előző operátorhoz, de az a különbség a kettő között, hogy az allinanchor:-ral keresett kifejezések mindegyikének szerepelnie kell az anchor textben. Tehát míg az előző operátorral a google és/vagy trick szavaknak kellett lennie a horgonyszövegnek. A gyakorlatban ez sem igazán működött.

allinanchor:best tricks of google

Inaktív operátorok, amiket már nem érdemes használni!

Ha vannak olyan operátorok, amiket ismersz, de rég használtál, előfordulhat, hogy már nem működnek, vagy nem ereményeznek megfelelő találatokat. Ezért összeszedtük, hogy melyek azok, amelyek már nem működnek, vagy nem elég pontosak!

blogurl:

Az operátor után megadott domainhez tartozó blogokat listázta ki, de 2011-ben megszűnt ez a funkció.

loc:

Az általad megadott területen keresi a találatokat, például loc:budapest múzeum. Habár ez az operátor hivatalosan nem szűnt meg, a találatok ugyanazok, mint ha operátor nélkül írnád be ugyanazt.

+

Pontos egyezésre lehetett keresni ezzel az operátorral. A fenti idézőjeles megoldás azonban ugyanarra jó.

~

Ezzel az operátorral azt érhettük el, hogy a találatok szinonimákat is tartalmazzak. Ezt most már a Google magától is megcsinálja, felesleges használni. Ha viszont ki szeretnél zárni szinonimákat, használd az idézőjeleket.

inpostauthor:

Blogcikkek szerzőire lehetett rákeresni ezzel az operátorral, de csak a Google Blog keresőben, ami azonban 2011-ben megszűnt.

allinpostauthor:

Ugyanarra a sorsra jutott, mint a fenti operátor.

inposttitle:

Blog cikkekre lehetett vele keresni, amelyek címében a megadott kifejezések szerepeltek. Szintén megszűnt.

link:

Olyan oldalakra kereshettünk vele, amelyek a megadott domainre vagy URL-re linkeltek. 2017-ben a Google ezt az operátort is megszüntette, mert túl sokat használták a SEO-val foglalkozók.

info:

Információkat kereshettünk vele a megadott oldalról, hogy a Google mikor indexelte utoljára, hasonló oldalakat találhattunk stb. Az id: operátor hasonló találatokat eredményez. Az Ahrefs megjegyzi, hogy az info: operátor eredeti funkciója megszűnt, de még mindig használható az URL-ek kanonikus, indexelt verziójának megtalálására.

daterange:

Megadott dátumtartományban segített keresni, méghozzá – hogy bonyolultabb legyen – Julián dátum formátumban. Hivatalosan nem szűnt meg, de már nem működik.

phonebook:

Az operátor után írt névhez tartozó telefonszámokra lehetett vele rákeresni, de 2010 óta nem működik.

#

Hashtag kereséseket lehetett használni a Google+ felületén, de már nem működik.

Na de a fentiek hogyan hasznosíthatók a SEO-ban?

Az operátorok átgondolt használata a SEO-t is megkönnyíti. Különféle hibákat találhatunk meg velük, vagy éppen terjesztéshez, cikkekhez végezhetünk általuk gyorsabban kutatást.

Kiszűrhetjük a duplikált tartalmakat

A duplikált tartalom az oldalon összezavarja a keresőmotort, a felhasználót és az oldal tulajdonosát – tehát téged is. A duplikátumokat példáué a site: operátorral kereshetjük.

site:website.com “keresett szöveg idézőjelek között”

site:marketingastro.com “És mi a helyzet a revenue-val” 

Most ebből a korábbi esettanulmányunkból másoltunk ki egy részt.

Ebben az esetben most nem találtunk duplikációt, de termékleírások esetén sokszor előfordul:

Vegyük például az adidas.com oldalát egy tetszőleges szópárral. A találatokban termékleírások és vevői vélemények váltakoznak:

Természetesen ez csak egy hasraütésszerű példa volt, ám jól megmutatja, hogy akár mondatrészek duplikációit is megtalálhatjuk így. Az operátor használatával eldönthetjük, hogy érdemes-e abba energiát fektetnünk, hogy mindenhova egyedi tartalom kerüljön. Ez ugyanis egy nagyobb webáruház esetén hatalmas energiabefektetéssel járhat, ami nem biztos, hogy a SERP-ben, tehát a keresőmotor találati oldalán akkora előnyt hoz, hogy megérje az erőforrásainkat erre használni.

Kideríthetjük, plagizálnak-e minket

Egy másik nagyon hasznos funkciója az advanced search-nek, hogy a speciális operátorok segítségével a plágiumra is könnyen fényt deríthetünk. Vagyis megtudjuk: ellopta-e valaki a tartalmunkat?

Ilyenkor szinte ugyanazt az operátort kell használnunk, azzal a kivétellel, hogy most a saját oldalunkat kizárni szeretnénk a keresésből és az összes többi oldalon keressük a saját tartalmunkat. Ehhez a site: operátor elé egy mínuszjelet kell tennünk:

-site:marketingastro.com “És mi a helyzet a revenue-val”

Ismét a fenti példát alkalmaztam és ugyan a Google sok találatot (9 850) mutat, de ha megnézzük, látjuk, hogy sehol sincs pontos egyezés, csak idézőjelek nélküli találatok vannak:

Indexelési hibák keresése

Ha weboldalt üzemeltetsz, te is tudod, a HTTPS biztonságos, a HTTP (HyperText Transfer Protocol)  nem. A Google is előrébb sorolja a HTTPS oldalakat, a HTTP oldalakat viszont bünteti rangsoroláskor. Hogy megtaláljuk, van-e a domainünkhöz tartozó HTTP oldal, a site: és inurl: operátorokat érdemes bevetni.

site:marketingastro.com -inurl:https

Jelen esetben egy korábbi munkából hátramaradt oldalakat találunk, amelyek példánkban épp nem HTTP oldalak, de azokat is ugyanezzel a módszerrel listázhatjuk ki.

Főleg login, checkout oldalak esetében nagyon fontos, hogy biztonságos HTTPS legyen, de a landing oldalak és termékoldalak esetében is inkább javasolt ennek a megoldásnak a használata.

A fent használt operátorok arra is jók, hogy megtaláljuk elavult oldalainkat. Ezeket érdemes  eltávolítani a SERP-ből.

Social outreach

Megkereshetjük egy adott személy social media oldalait és ott felvehetjük vele a kapcsolatot. Most a példa kedvéért a Google vezérigazgatójára, Sundar Pichai-ra kerestem rá. 

Írd be a keresett személy nevét, majd zárójelben site: operátorral azt, hogy melyik social media oldalakon keresed. Az oldalak között használd: | vagy az OR operátort, ugyanúgy működnek. 

Most tehát: Sundar Pichai (site:twitter.com | site:facebook.com | site:linkedin.com)

Ha azonban nem tudjuk egy adott személy teljes nevét, még mindig van esélyünk megtalálni. Keresztnév+cég és a site: operátor segítségével könnyen rábukkanhatunk:

Backlink lehetőségek keresése

Ha terjeszteni szeretnénk blog cikkeinket, az operátorok segítségével például fórumokat találhatunk adott témában. Ez pedig egy remek lehetőség! Miért is? Mert a fórumokon adott témák iránt érdeklődő emberek gyűlnek össze, akik megosztják egymással az ötleteiket, a felbukkanó problémákra pedig közösen keresnek választ. Ha bármiben elakadnál, érdemes a fórumokon szétnézned!

Most SEO témában kerestem és ehhez az inurl: operátort és az intext: operátort használtam.

inurl:forum intext:SEO

Nos, ez a 18 millió találat kicsit soknak tűnik, a továbbiakban érdemes finomítani, pontosabb kifejezéseket megadni.

A fórumokon adott témákban hozzászólhatunk, megoszthatjuk a szaktudásunk és esetenként a termékünk linkjét is elhelyezhetjük. Nagyon fontos észben tartani, hogy a fórumokra releváns tartalmakat kell elhelyeznünk, amelyek valóban segítik a fórumozókat, ezzel pedig akár márkahűséget is építhetünk bennük. Tehát nem szabad telespammelni az oldalunk linkjeivel a fórumokat, mert az ellenérzetet kelt a fórumozókban és kontraproduktív!

Például, ha SEO-zással foglalkozunk, a következő operátorral kereshetünk releváns fórumokat – jelen esetben a Redditen: site:reddit.com intitle:seo work

Ha megtaláltuk a számunkra érdekes fórumokat, akkor hasznos és értékes hozzászólásokkal gazdagíthatjuk azokat, és ha tényleg illik a szövegkörnyezetbe, a weboldalunk linkjét is elhelyezhetjük. Tanulunk, tájékozódunk és linket terjesztünk egyszerre!

Egy kis kitérő: operátorok más Google eszközökben

Eddig láthattuk, hogy rengeteg hasznos információt kinyerhetünk az operátorok használatával a Google-ből, ha ezek segítségével célzottabban keresünk. Sőt, nem csak a google.com-on alkalmazhatunk hasznos operátorokat, a Gmail, Drive és Google maps használatában is segítségünkre lehetnek. A Semrush cikkében felsorolja ezeket az operátorokat, most csak a legfontosabbakat emelem ki.

Mire kereshetünk a Gmailben?

from:

Hasznos, ha egy adott személytől származó emaileket keresünk.

to:

Ha a címzettek között szeretnénk valakire rászűrni.

cc:

Az emailről másolatot kapó személyre kereshetünk.

bcc:

A titkos másolatot megkapó személyekre szűr.

subject:

A tárgy mező kulcsszavaira kereshetünk.

AROUND

Hasonlít a Google normál keresőfunkciójához, az egymáshoz közel található kulcsszavakra tudunk vele keresni.

label:

Adott címkével ellátott emailekre enged szűrni.

has:attachment

Olyan emaileket listáz ki, amelyeknek van csatolmánya.

in:anywhere

Minden mappában, tehát a spamben, promóciókban is kereshetünk vele.

is:unread

Csak az olvasatlan levelekben keres.

is:read

A már megnyitott üzenetekben keres.

is:chat

A chat üzenetekben kereshetünk vele.

Alt text: Bejövő üzenetek mappája a Gmailben

Keresés a Google Drive-on

type:

File-típus szerint kereshetünk.

owner:

A file vagy a mappa tulajdonosa alapján keres.

to:

Egy adott személlyel megosztott file-okat listáz.

title:

A megadott kulcsszót keresi a file-ok címében.

source:domain

A cégen belül mindenkivel megosztott file-ok és mappák között keres.

Egyszerűbb Google Maps keresés

near

Ha például szeretnénk éttermet találni egy adott hely közelében.

“vállalkozás típus”

Beírhatjuk, hogy étterem/kávézó/dohánybolt és az ilyen típusú vállalkozásokat mutatja meg a térkép.

Mi okozhat gondot?

A cikk írása közben természetesen én is sok operátort használtam, ezt azonban nem szereti a Google. Mire a sokadik kifejezésre kerestem rá, megelégelte és ez a képernyő fogadott:

Vagyis úgy tűnt a kereső számára, mintha robot lennék és letiltott. Ezért érdemes ezeket az operátorokat mértékkel használni, hiszen ha túl sokszor írjuk be őket egymás után, büntetést kapunk. Persze nem kell kétségbeesni, nem örökre szól, egy fél óra után újra használhatjuk őket.

Láthattuk, hogy a megszokott, hagyományos Google kereséseknél nem ér véget a böngészés. Sőt, a megfelelő speciális operátorokkal akár a SEO munkát is könnyebbé tehetjük magunk számára. Érdemes az operátorokat neked is kipróbálni, egymással kombinálni, hogy rájöjj, számodra melyik a leghasznosabb és mikor melyiket érdemes használnod!