Kulcsszókutatás AdWords kampányokhoz – a leghatékonyabb tippek!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pocket
Megosztás itt: email

KULCSSZÓ 1X1

Mielőtt még nagyon belemerülnénk a különböző lehetőségekbe, trükkökbe és toolokba, fontos tisztázni néhány kérdést a kulcsszavakkal kapcsolatosan. Egészen pontosan:

 • Miben segít
 • Milyen típusai vannak (head, body, tail)
 • Szerepe a kampánystruktúrában
 • Különböző egyezési típusok

Arra a kérdésre, hogy miben segít, viszonylag egyszerű a válasz. Segít nekünk megjelenni a Google keresőjének fizetett találatai (hirdetései) között. Nyilván ez a megjelenés még sok egyéb dologtól is függ, ám kulcsszó nélkül lehetetlen ezt elérni, ugyanis az általunk megadott, valamint a felhasználó által a Google-be beírt kifejezés kapcsolata alapján jelenik meg a hirdetésünk. Tehát ha valaki beírja, hogy fényképezőgép vásárlás, és nekünk a kulcsszavaink között szerepel a fényképezőgép kulcsszó, lehetőséget kapunk megjelenni a felhasználó keresőjében.

Google - keresés fényképezés szóra
A KULCSSZAVAKAT HÁROM FŐ CSOPORTBA LEHET SOROLNI. EZEKET HEAD, BODY ÉS TAIL-NEK (VAGY LONG TAIL-NEK) SZOKTÁK NEVEZNI.

head szavak a legáltalánosabb szavak, amikre rengeteg egyéb találat megjelenik. Pl fényképezőgépre megjelenhet fényképezőgép táska, valamilyen készülék tisztító eszköz, bármi, ami valamilyen szinten kapcsolódik a beírt szóhoz. Ezek rengeteg megjelenést generálnak szintén rengeteg kattintással, de viszonylag alacsony konverziós értéket hordoznak.

body szavak már valamivel konkrétabb szavak vagy kifejezések, pl vízálló fényképezőgép. Itt már leszűkítjük azt a listát, amiben megjelenhetünk, valamivel javul a konverziós rátánk is, ám még mindig sok megjelenést és kattintást eredményez.

tail vagy long tail kulcsszavak pedig már a teljesen specifikus kulcsszavak, kifejezések. Ilyen lehet például a 40 méterig vízálló fényképezőgép vörös szűrővel és víz alatti vakuval. Itt már jó eséllyel csak annak jelenik meg a hirdetésünk, aki egy ilyen készüléket keres. Ennek eredménye kevés megjelenés, ami viszont magas átkattintási és konverziós aránnyal fog bírni.

long tail keyword
pénz elégetése

A kulcsszavak szerepe ezek alapján már látható, hogy mennyire fontos. Jó kulcsszókészlet nélkül nem fogunk tudni sikeres kampányokat futtatni, de legalább rengeteg pénzt el tudunk majd égetni az online világban.

Ha már megvannak a kulcsszavaink, akkor azokat négy különböző egyezési típussal tölthetjük fel a kampányainkba. Ezeknek a fontossága hasonlít a kulcsszavak típusaira (head, body, tail), ugyan úgy befolyással bírnak a megjelenés, kattintás és konverziós számokra.

EZ A 4 TÍPUS:        

                               Általános egyezés (broad)

                              Módosított általános egyezés (modified broad)

                              Kifejezés egyezés (phrase)

                              Pontos egyezés (exact)

Általános egyezésnél mindenféle plusz karakter nélkül adjuk meg a kívánt kulcsszót. Ennél az egyezési típusnál a Google figyelembe veszi az összes elírást, ékezetek hiányát, szinonimákat, több szavas kulcsszavak esetén pedig az sem zavarja, ha az általunk megadott két szó közé beékelődik egy harmadik szó. Tehát a fényképezőgép kulcsszóhoz tartozó hirdetésünk meg fog jelenni a fényképező gép, fotós masina, videókamera, filmelőhívás kifejezésekre is.

Módosított általános egyezésnél annyiban módosulnak a megjelenések, hogy a Google már a szinonimákra és a kapcsolódó kifejezésekre nem fogja megjeleníteni a hirdetéseinket. Amennyiben ezt az egyezési típust szeretnénk használni, akkor minden kulcsszó elé egy + jelet kell helyezni. Például +akciós +fényképezőgép

egyezési típusok

KIFEJEZÉS EGYEZÉS

Kifejezés egyezésnél már jelentősen szűkül a megjelenések száma, és egyre relevánsabbá válik a hirdetésünk a felhasználó számára. Itt már a hirdetésünk csak akkor jelenik meg, ha a felhasználó pontosan azokat a szavakat írta be, amiket mi megadtunk. Na jó, nem ennyire szigorú még. Megjelenhet még akkor is, ha a felhasználó által beírt kifejezés több szóból áll, ám nem ékelődik az általunk megadott kulcsszavak közé más szó, valamint az elírásokat, egyes és többes számú kifejezéseket és ragozásokat is vizsgálja és megjeleníti rá a hirdetésünket. Amennyiben ezt használjuk, a szavak elejére és végére idézőjelet kell illeszteni. Pl: ”akciós fényképezőgép”

Pontos egyezésnél már csak akkor jelenik meg a hirdetésünk, ha valaki pontosan azt írta be, amit mi megadtunk. Itt már csak az elírásra és az ékezetek hiányára jelenít meg minket pluszban a rendszer. Ennél az egyezési típusnál alacsonyabb lesz a megjelenésszám, drágább lesz a kattintás díja, viszont az átkattintási arány akár az 50%-ot, valamint a konverziós arány akár a 15-20%-ot is elérheti. Jelölése a kapcsos zárójel, például [akciós fényképezőgép]

3-match-type
ÉS EL IS ÉRKEZTÜNK A CIKK LÉNYEGI RÉSZÉHEZ, AVAGY HOGYAN KUTASSUNK KULCSSZAVAKAT!


A kulcsszókutatásnál mindig érdemes több módszert is használni, hogy megtaláljuk a számunkra legértékesebb szavakat. Mindig vizsgáljuk- és ismerjük meg a hirdetni kívánt weboldal tartalmát, a termékeket (ha vannak). Ha ezzel megvagyunk, határozzuk meg a célokat és célcsoportokat, hogy kiket szeretnénk elérni. Ennek fényében kezdjük el építeni a kampányainkat.

Első körben írjuk össze azokat a kulcsszavakat egy excel táblába, amik rögtön eszünkbe jutnak, amik alapján mi megtalálnánk az oldalunkat. Ezek lehetnek a bázis kulcsszavaink. Ha már nem jut eszünkbe magunktól semmi, akkor ideje elkezdeni kutatni

A feladat adott. Meg kell találnunk azokat a kulcsszavakat, amikre lehetőleg kicsi a verseny az AdWords felületen, ám igen értékes vásárlói bázist hozhatnak. Ezek a Niche szavak. Erre több módszer is van:

FÓRUMOK FELKERESÉSE

A bázis kulcsszavaink alapján keressünk a témával foglalkozó fórumokat. Ezek a fórumok ugyanis gyakorlatilag heti hét napos, napi 24 órás fókuszcsoportok, ahol nem nagyon van olyan dolog, amiket nem tudnának megválaszolni. Tele van szakemberekkel és profikkal, akiknek a szava járása a témában már felér egy kulcsszókészlettel.

google fórum

Ám ha nem akarunk hetekig fórumposztokat olvasni, az is elég lehet, ha csak a témakörök és topicok címeit átnézzük. Itt már eleve rövid, lényegre törő kifejezések vannak, amiből kiderül, miről fog szólni a benne lévő tartalom. Aranybánya. Használd!

fórum topic
wikipedia tartalom
WIKIPÉDIA

A világ legnagyobb online lexikonjában kevés olyan téma van, amihez nem tartozik szócikk. Kezdjük el beírni a keresőjébe a bázis kulcsszavainkat, és ha van oldala, bátran nyissuk meg. Ha szerencsénk van, valami szép hosszú cikk lesz alatta, tartalomjegyzékkel. És meg is vagyunk. A tartalomjegyzék lényege ugyanis ugyan az, mint a fórumokon a témakörök és topikok címeivel. Nézzük át, írjuk fel, majd nyissuk meg ezeket a pontokat. Sok esetben ugyanis találunk alatta valami kapcsolt tartalmat, vagy másik wikipédia oldalt, ami még témához kapcsolódik. Mindenképpen érdemes átböngészni és beírni a kis excel táblánkba.

Pl: Fényképezőgép szócikk. Tartalomjegyzékből már ki lehet kapni a fényképezőgép típusait (lemezes, nagy formátumú…). Az oldal alján további értékes linkek vannak a technikáról, felszerelésről és még sok egyébről.

wikipédia 2

KONKURENCIA VIZSGÁLATA

konkurencia

Ne legyünk lusták átnyálazni a konkurenciánk weboldalait. Nézzük meg, hogy az oldalain milyen szavakat és kifejezéseket használ gyakran, milyen címeket ad a cikkeknek, hogyan vannak elnevezve a menüpontok. Ezek ismét remek ötleteket adhatnak, hogy bővítsük a saját listánkat.

GOOGLE KERESŐ

Maga a Google keresője is szolgálhat nekünk hasznos kulcsszavakkal. Nem is kell mást tennünk, mint a meglévő kulcsszavainkat elkezdjük beírni a keresőmezőbe, és a Google rögtön a korábbi keresések alapján elkezdi kiegészíteni a beírt szöveget, illetve javaslatokat tesz egyéb keresésekre. Ha pedig valóban rányomunk a keresésre, az oldal alján rengeteg releváns keresési javaslatot ajánl fel az oldal, amikből akár kulcsszavakat, akár új témaköröket is felfedezhetünk.

Google - keresés fényképezés szóra
google alsó lista

GOOGLE SEARCH CONSOLE

Ha már van beépítve az oldalunkba Google Search Console szolgáltatás, akkor könnyedén meg tudjuk nézni, hogy az emberek milyen szavakat használva jutottak el az oldalunkra. Ezt a Keresési forglaom – Keresési statisztikák fülön találjuk, ahol a megjelenő táblázatban az organic search feliratva kattintva betöltődnek az adatok.

search console

Ha ezekkel az alapvető trükkökkel megvagyunk, megnézhetjük, hogy a különböző online kulcsszókutató programok milyen plusz szavakat találnak, amiket be tudunk építeni a kampányainkba. Fontos megjegyezni, hogy ezek a toolok rengeteg szót és kifejezést fognak találni. Ezeknek a nagy része számunkra nem lesz használható, viszont tökéletes lesz majd egy negatív kulcsszólistába, ha véletlenül sem szeretnénk rájuk megjelenni. Ezzel is tovább tudjuk optimalizálni a fiókunkat, és kordában tartani a költést, elkerülve a felesleges kattintásokat.

GOOGLE KEYWORD PLANNER

Ez az egyik legelterjedtebb kulcsszó kereső program, ami könnyedén elérhető akár az AdWords fiókból is.  Kulcsszótervezéshez három lehetőséget ajánl fel a rendszer:

 • Kulcsszókutatás webhely vagy kategória alapján
 • már meglévő kulcsszavak teljesítményének elemzése
 • meglévő kulcsszólisták kombinálása
kulcsszótervező
gkp5
gkp2

 

Első esetben megadhatunk kulcsszavakat, amik alapján kutat, vagy beírhatjuk a saját weboldalunkat, amit megvizsgálva ajánlatott tesz kulcsszavakra és hirdetéscsoportokra. Ha nagyon általánosan szeretnénk keresni, kiválaszthatunk kategóriát is egy listából, ami alapján megteszi ezt. Természetesen ezeket kombinálhatjuk is.

Ugyan itt megadhatunk különböző célzási beállításokat, mint pl. földrajzi, nyelvi célzás, valamint megadhatunk kizáró kulcsszavakat is, amiket nem szeretnénk, hogy szerepeljenek a listában. Ha ezekkel megvagyunk, indulhat a keresés. Katt az Ötletek szerzése gombra.

HA MEGVIZSGÁLTA AZ OLDALUNKAT A PROGRAM, AKKOR JAVASLATOKAT TESZ KULCSSZAVAKRA ILLETVE HIRDETÉSCSOPORTOKRA IS. EZEKET HOZZÁADHATJUK EGY TERVHEZ, AMIT KÉSŐBB LE TUDUNK TÖLTENI, VAGY AKÁR MEGNÉZHETJÜK, HOGY NAGYJÁBÓL MILYEN EREDMÉNYEKKEL FUTNA ADOTT KÖLTSÉGKERETEK MELLETT.

keresési mennyiséggel kapcsolatos lekérés

A második lehetőségnél a meglévő kulcsszavainkat adhatjuk meg, amik alapján a rendszer megvizsgálja, hogy az elmúlt időszakban mekkora verseny volt ezekre a szavakra, havonta átlagosan mennyi keresés volt rájuk, valamint javaslatot tesz arra, hogy mekkora összeggel futassuk szerinte őket.

Új kulcsszavakat itt nem fogunk kapni, de tudjuk tesztelni a meglévőket.

Ha minden szavunkat bemásoltuk, és érdekel az eredménye, akkor katt a végén a keresési mennyiség lekérésére.

ÍME AZ EREDMÉNY:
grafikon

A harmadik esetben különböző kulcsszavakat kombinálhatunk egymással, így nem kell manuálisan begépelnünk minden egyes variációt. A rendszer ezt összefésüli helyettünk. Hasznos kis tool, de ugyan ezt elérhetjük excelben az =összefűz képlettel is.

A végén itt is lekérhetjük rá a keresési mennyiséget is, akárcsak az előző fülnél.

kulcsszólisták kombinálása

KEYWORDTOOL.IO

Ha már vannak Head szavaink, akkor ez a program segít nekünk keresni body és long tail szavakat. Nemes egyszerűséggel egyesével a meglévő szavainkat bemásoljuk a kereső mezőbe az oldalon. beállítjuk, hogy melyik ország Google oldalán (vagy akár a YouTube-on, Bing-en, App Store-ban, Amazonon vagy eBay-en) és milyen nyelven fusson le a keresés, és már ki is dobja azokat a szavakat, amik kapcsolódnak a mi head szavunkhoz.

Ha végzett a program, jó eséllyel kapunk egy hosszú listát, amit rögtön a vágólapra tudunk másolni, és könnyedén beilleszthetjük az excel táblánkba.

keywordtool

Ha nem csak az ingyenes részét használjuk az oldalnak, akkor lehetőségünk lesz keresési volument, CPC-t és versenytársakat is vizsgálni.

ÜBERSUGGEST.IO

Gyakorlatilag ugyan azt tudja, mint a keywordtool.ioHead szavakból próbál body és long tail szavakat találni. Amiben talán kicsit felhasználóbarátabb, az a találatok listázása. Nem ömlesztve kapjuk őket, hanem szépen ABC szerint szelektálva. Ellenben nincs lehetőség arra, ami a keywordtoolnál némi pénzért cserébe igen.

übersuggest

KWFINDER.COM

Nagyon hasznos kis tool, ám sajnos az ingyenes verzió elég sok korlátot szab. Alapesetben napi 5 db keresést indíthatunk az oldalon, ami maximum 25 találatot listáz ki, így sajnos előbb vagy utóbb elő kell fizetni rá.

Viszont itt a találatok mellé elég sok egyéb információval is szolgál a kwfinder. Megmutatja a kifejezések keresési volumenét az elmúlt 12 hónapban, a keresések számát, átlagos CPC-t (cost per click) versenytársak számát, valamint, hogy jelenleg ki milyen pozícióban jelenik meg az adott kulcsszóra.

Ami még nagy előnye, hogy nem csak a beírt kulcsszóval keres, hanem felad olyan találatokat is, amik kapcsolódnak a beírt kifejezéshez. Pl: fényképezőgép szóra digitális kamera kifejezés.

kwfinder

SEMRUSH

A Semrush már egy komolyabb platformja a kulcsszókutatásnak, ennek fényében csak az első 10 keresés ingyenes egy rövid regisztrációt követően, de ha az összes szolgáltatását korlátozások nélkül használni szeretnénk, akkor már mindenképpen elő kell venni a bankkártyánkat. Ellenben rengeteg hasznos információval tud szolgálni. Megtudhatjuk belőle, hogy az adott kulcsszavakra mekkora verseny van, mekkora a kattintási költség rá és kilistázza az organikus és fizetett találatokat hozzá.

semrush

Ezeken túl (érted, tool…. Bocsi a szóviccért) rengeteg egyéb eszköz áll még rendelkezésünkre, ami segít a kulcsszókutatásban, vagy meglévő kulcsszavak párosításában. Ám nem szabad elfelejteni, hogy itt mindig sok sallangot kapunk, amiket érdemes megszűrni, és felépíteni belőle egy negatív kulcsszólistát.

Végszóként pedig, ha már minden kulcsszavunkat megtaláltuk, felépítettük a kampányokat, és már élesben fut minden, mindenképpen figyelni kell az AdWords felületén a keresési kifejezéseket, amikre megjelenünk a Google oldalán (Search Term Riport), ugyanis ezekből akár újabb kampányokat is építhetünk, de ami még fontosabb, hogy látni fogjuk, mennyi irreleváns kifejezésre jelennek meg a hirdetéseink, amikre nem is gondoltunk. Ezek mind mehetnek tiltólistára. Ám erről egy másik cikkben részletesen beszámolunk.

Tartalom
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Iroda

  Örs vezér tér 11
  BUDAPEST
  1148.

  KAPCSOLAT

  © Copyright 2020 Marketing Astro. Minden jog fenntartva.